Ervin Sejdić, naučnik kojeg je i Obama nagradio, ima poruku za mlade

Radiosarajevo.ba
Ervin Sejdić, naučnik kojeg je i Obama nagradio, ima poruku za mlade
U subotu u Sarajevu održano je predavanje prof. dr. Ervina Sejdića, mladog naučnika koji je dobio nagradu od bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Sejdić, profesor na Pittsburgh univerzitetu u SAD-u i direktor IRFID centra, studentima je govorio o akademskom putu koji je prešao od Bosne i Hercegovine do SAD-a, nagradi koju je dobio od predsjednika Obame, značaju obrazovanja i istraživačkog rada.

On je studentima poručio da treba da imaju cilj i da rade na njegovom ostvarenju.

"Nemojte se bojati izazova jer nemate šta izgubiti", poručio je Sejdić studentima.

Objasnio je da diploma nije jedini garant uspjeha, navodeći vlastiti primjer u kojem je poslao preko 500 aplikacija na kojima je odbijen za posao. Poručio je da studenti moraju vjerovati u svoje ciljeve, moraju ponuditi najbolje, znajući da konkurencija uvijek može biti jača i bolja.

On je na pitanje zašto se odlučio na biomedicinski inžinjering, odgovorio kako razlog za njegovo životno opredjeljenje leži u želji da pomogne ljudima.

"U BiH, iako se vama to možda ne čini, napravljen je pomak. To zaključujem iz vlastitog iskustva. Ja sam 2008. godine bio u poslovnoj posjeti BiH i tada situacija nije bila dobra. Devet godina kasnije, ljudi mnogo bolje govore engleski jezik, istraživanja studenata iz BiH su vrlo konkretna. Vi morate postati pokretači promjena. Neki od vas trebaju da odu u inostranstvo, vide nove stvari koje mogu implementirati u svojoj zemlji,  vrate se i to primjene u BiH", poručio je Sjedić na predavanju u organiziciji Fondacije za unapređenje obrazovanje i kulture “Izvor nade“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije