Emir Hadžihafizbegović za Radiosarajevo.ba: Ovo je nagrada za hrvatski film i bh. kinematografiju

Radiosarajevo.ba
Emir Hadžihafizbegović za Radiosarajevo.ba: Ovo je nagrada za hrvatski film i bh. kinematografiju

Prve impresije najboljeg glumca Venecijanskog filmskog festivala - Emira Hadžihafizbegovića, nakon što je dobio 'Lava' za najbolju mušku ulogu, su prožete euforijom. Za portal Radiosarajevo.ba ovjenačni glumac javio se i prije zvanične konferencije za medije na kojoj se večeras pojavio kao jedan od laureta tek završenog Festivala: 

"Ovo je fenomenalno, dobra priča za uspjeh, ali i dobro mjesto da 'podereš ego' i baciš ga u smeće! (smijeh) Prilaze mi producenti, traže mi vizitkarte, Andrej Koncalovskij mi je čestitao, i on je večeras dobio 'Lava', evo ga ponovo prilazi... Razvlače me na dvadeset strana, slikaju me", priča nam lureat. 

Uz iskrene čestitke pitamo ga - da li film 'Takva su pravila'  Ognjena Sviličića, koji je nastao u regionalnoj koprodukciji Hrvatske, Srbije, Francuske i Makedonije, ipak možemo smatrati i bh. filmom, s obzirom da su bh. glumci odigrali dvije glavne uloge. Hadžihafizbegović kaže: 

"Nažalost, bh. fond za kinematografiju nije podržao ovaj film kao manjinsku koprodukciju, zašto, ja ne znam. To mi nije bilo logično jer u njemu igra dvoje bh. gumaca. Ovo je nagrada za hrvatski film. Ali pošto sam ja i Tuzlak i Sarajlija i Biščanin i Zeničanin i Mostarac i Banjalučanin... Ovo je nagrada i za bh kinematografiju. 

Ali vratimo se filmu a manje nagradi - ne bih napravio ovu ulogu da nije bilo sjajnog scenarija i fenomenalne partnerke kakva je Jasne Žalica. Film je kolektivan čin, za ovu moju nagradu zaslužan je i vozač na setu, i onaj koji je pravio hranu, i čistačica koja se trudila da imamo najčistije enterijere... Ja ovo dijelim sa svima onima koji su mi omogućili da radim u jednoj divnoj ekipi", rekao je Emir Hadžihafizbegović za Radiosarajevo.ba. 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije