Elvis J. Kurtovich: "Pričice i pjesmice"

Radiosarajevo.ba
Elvis J. Kurtovich: "Pričice i pjesmice"

Elvis J. Kurtovich

Elvis J. Kurtovich, urednik Radija Sarajevo, je čuveni sarajevski tekstopisac, showman i kolumnista te jedan od osnivača pokreta New Primitivs. Za sebe kaže da je rođen sredinom prošlog stoljeća u Sarajevu, da nikada nije pisao svoju biografiju (nikad nije nigdje konkurisao) pa neće ni sada, ne odgovara na pitanja: ",Čujete li se sa Neletom?" (kao ni na ostala pitanja vezana za privatni život,spoljnju i unutrašnju politiku, historiju Saveza Komunista, itd.), također ne odgovara na pitanja koja postavljaju muški čitaoci, a želi da se dopisuje samo sa ženama... "Djeca ionako nisu čula za mene i neće ni postavljati pitanja", dodaje.

Povodom prvog digitalnog izdanja njegove knjige Pričice i pjesmice, u našoj rubrici Trafika, donosimo vam intervju sa autorom.


RadioSarajevo:
Šta Elvis kaže o svojoj knjizi?
E.J.K.: Knjiga je izašla prije nekih desetak godina u okviru edicije Omnibus. Knjiga se rasprodala i više je nema u opticaju, tako da sam odlučio da je, na našem portalu, ponudim čitaocima za besplatan download.

RadioSarajevo: Koji je bio razlog za izdavanje knjige?
E.J.K.: Ta knjiga je izašla kao kompilacija dosadašnjih radova. Ja sam, u suštini, muzičar. Ne bavim se pisanjem knjiga. Zato sam odmah na početku knjige rekao "Bit ćete prevareni". Dakle, ovdje je u pitanju prevara. Ta knjiga je koštala 10 KM u knjižari, nije uopće bila skupa i bila je zgodna kao poklon. Zato je ja sada poklanjam našim čitaocima.

RadioSarajevo: U koliko se primjeraka prodala i kome je namijenjena?
E.J.K.: Uglavnom sam ih poklonio. Radi se o malom izdavaču koji to nije mogao da naplati prodajom u knjižarama. Knjigu sam nosao po koncertima i prodavao po toj nekoj bijednoj cijeni od 10 KM, ali sam je uglavnom poklanjao. Služila je kao poklon prijateljima, a ljudima koji nikad nisu čuli za Elvisa J. Kurtovicha, nikad nisu čuli te pjesme i nisu slušali Primus i Nadrealiste, njima je to interesantno. Knjigu čak nisam nikada ni pročitao. Samo sam je počeo pisati prije nekih 10-20 godina, budući da sam lijen čovjek. Onda sam je dao uredniku Veli koji je iskrižao i popravio. Na promociji je također nisam čitao, a nisam imao ni neke glumce da je pročitaju umjesto mene, tako da sam u knjizi i dosta kontradiktoran. Hoću i slagat'.

Da pročitate knjigu, kliknite ovdje.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije