Elisabeth Atll i Nandor Szederkenyi: Dirigentica i violinista uljepšat će petak

Radiosarajevo.ba
Elisabeth Atll i Nandor Szederkenyi: Dirigentica i violinista uljepšat će petak
Iz Beča je u Sarajevo stigla Elisabeth Atll, dirigentica koja je posebno posvećena promociji austrijskih kompozitora.

Maestra Atll dirigirat će koncertom Sarajevske filharmonije na kojem ćemo imati priliku čuti čuveni Koncert za violinu i orkestar u D-duru Ericha Wolfganga Korngolda koji se do sada nije uživo izvodio u BiH.

Solista u ovom, prema mnogima, najzahtjevnijem djelu za violinu i orkestar u svjetskoj literaturi, bit će  austrijski violinista mađarskog porijekla Nandor Szederkenyi, koji je od ranije poznat sarajevskoj publici. 

Uoči koncerta koji će se održati u petak 27. januara 2017. godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati, razgovarali smo s ovo dvoje austrijskih umjetnika. Posebno nas je zanimao violinski koncert koji plijeni svojom ljepotom i kompleksnošću.

"Zanimljivo je kako je nastao ovaj koncert - Korngold ga je napisao na inicijativu violiniste Pollocka koji je tu ideju predstavio još koncem tridesetih godina. Nakon što je autor emigrirao u Hollywood, s obzirom na to da je bio Jevrej, 1945 je napisao ovo djelo na osnovu nekih ranijih zapisa. Ali ono je bilo toliko kompleksno da Pollock nije bio kadar da ga izvede, pa je čast da odsvira praizvedbu 1947. godine pripala Heifetzu. Bilo je to drukčije djelo od onoga što su stvarali savremeni kompozitori, ono podsjeća na filmsku muziku, ali to ne treba da nas čudi, s obzirom na to da se Korngold u to vrijeme aktivno bavio filmom. Zapravo, on je bio slavan i cijenjen kao kompozitor muzike za film. Zanimljivo je da se nakon 2. svjetskog rata vratio u Evropu, nastojeći da se vrati klasičnoj muzici, ali to nije funkcioniralo, tadašnji muzički establishment nije ga uzimao za ozbiljno. Iako njegova djela su sjajna, ne samo ovaj koncert, već i simfonija u Fis duru", kaže nam dirigentica Atll.

Violinista Szederkenyi dodaje:   

 "Od velike je važnosti činjenica da su u stvaranju ovog djela sudjelovali violinisti koji su savjetovali autora o tehničkim mogućnostima. Ali moramo priznati da se danas ovaj koncert ne izvodi u tempu kako je zamislio kompozitor, već sporije. Mnogi misle da su najteži koncerti za violinu oni od Bartoka ili Paganinija, ali reći ću vam iz prve ruke - Bartoka sam svirao napamet, ali ovaj koncert ću svirati iz nota", objašnjava nam violinista, te ističe da će uistinu uživati dok ga bude izvodio pred sarajevskom publikom.

Nandor Szederkenyi je od septembra na poziciji gostujućeg koncert-majstora Sarajevske filharmonije, te je već nastupao na nekoliko koncerata. Pitamo ga kako doživljava tu ulogu.

"Koncert-majstor je spona između dirigenta i orkestra, on je taj koji nastoji spojiti te dvije energije. Zaista uživam svirajući sa Sarajevskom filharmonijom, zadovoljstvo je raditi s ovim orkestrom", kaže nam Szederkenyi .

Dirigentica Atll nam je posebno skrenula pažnju na djelo Heidekrautwalzer, kompozitorice Johanne Doderer koja je njena suvremenica. 

"Johanna je veoma plodna skladateljica širokog opusa, ali je ponudila da specijalno za ovu priliku prearanžira ovaj valcer. Naime Heidekrautwalzer je originalno pisan za violinu i orkestar, ali sada ćemo ga čuti prvi put u orkestarskoj izvedbi. To je zanimljivo djelo koje je zadržalo karakter valcera a u muzičkom smislu je  veoma savremeno", kaže naša sugovornica.

Njena specijalnost su austrijski kompozitori, a to je jedno veoma široko područje:

"Od Mozarta do savremene austrijske muzike, uključujući Korngolda, Schoenberga, Berga, pa sve do autorica poput Johanne Doderer čiji ćemo valcer izvesti, sve je to obuhvaćeno mojim posebnim interesom. Austrija i Beč su u muzičkom smislu veoma bogati i imaju dugu tradiciju, no nekada se to postavlja kao ograničenje. Tokom školovanja često smo u prilici da čujemo kako se nešto treba svirati, šta je pravilno, a šta nije. Ono što nam nedostaje je sloboda u izrazu, a to je nešto što mogu pronaći, recimo, u sredinama poput Sarajeva", kaže dirigentica i dodaje kako joj je veoma lijepo u glavnom gradu BiH o kojem je mnogo slušala i čitala ranije.

"Kada vidim mnoge građevine čini mi se kao da sam kod kuće", našalila se.  

Pod dirigentskom palicom maestre Elisabeth Atll ne treba propustiti ni izvedbu poznate Jupiter  simfonije W. A. Mozarta, koji je i rođen 27. januara davne 1756. godine.

Ovim koncertom austrijskih kompozitora i umjetnika, nastavlja se prošlogodišnja saradnja s Ambasadom Republike Austrije. 

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u vremenu od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati po cijeni od 10, 20 i 30 KM. Više informacija: www.saph.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije