Dževad Karahasan: Zašto mi je važna nagrada Jeanette Schocken

Radiosarajevo.ba
Dževad Karahasan: Zašto mi je važna nagrada Jeanette Schocken
Foto: Radio Slobodna Evropa / Dževad Karahasan

Nezavisni žiri nagrade Jeanette Schocken iz Bremerhavena (nagrada građana za književnost) ove godine je dodijelio nagradu bosanskohercegovačkom književniku Dževadu Karahasanu.

Piše: Faruk Vele

Među ranijim dobitnicima ove nagrade su ugledna imena svjetske književnosti poput mađarskog nobelovca Imrea Kertesza. Također, tu su i George Tabori, Richard Sennett, Bei Dao, Peter Esterhazy...

Nagrada je dodijeljena Karahasanu zbog toga što je, kako je obrazložio žiri, njegovo djelo podjednako ukorijenjeno u antičkoj, islamskoj i hrišćanskoj tradiciji i što se ovaj veliki književnik neumorno zalaže za čovječnost i toleranciju.

“Njegove knjige su na jedan rafiniran način nadvremene i istovremeno aktuelne”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba povodom dodjele još jedne značajne nagrade u Njemačkoj, Dževad Karahasan kaže da je "svaka nagrada čovjeku draga, ako ni zbog čega drugog, onda kao znak da neko primjećuje i poštuje njegov rad ".

"Meni je nagrada Jeanette Schocken draga iz nekoliko razloga. Jedan je biografija žene čije ime nagrada nosi, koja je materijal za izuzetno uzbudljivu priču, odnosno roman. Drugi je način na koji se jedan grad odnosi prema svojoj prošlosti i time gradi vlastito lice u sadašnjosti i svijest o sebi. A treći je činjenica da ovu nagradu daju ljudi, građani, čitaoci, nikakva institucija, nikakva instanca koja ima neku moć.

Daju je ljudi, koji time pokazuju da im je književnost draga i važna, koji time književnost uključuju u svakodnevni život svoj i svoga grada", kazao je Karahasan za Radiosarajevo.ba.

Ova nagrada se dodjeljuje svake dvije godine, a profesoru Karahasanu bit će uručena 12. maja u Historijskom muzeju grada Bremerhavena.

Nagradom "Jeanette Schocken" građani grada Bremerhavena i ljubitelji književnosti prisjećaju se sugrađanke i filantropkinje koja je stradala u progonima Jevreja u nacističkoj Njemačkoj. Pretpostavlja se da je zajedno sa Jevrejima ubijena u Minsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije