Duška Jurišić opet dobila nezakonit otkaz

Radiosarajevo.ba
Duška Jurišić opet dobila nezakonit otkaz


Duška Jurišić, nekad urednica Informativnog programa Federalne televizije i urednica popularne emisije Pošteno govoreći, nakon više od godinu dana sudskog sporenja i borbe za prava, ponovno je dobila otkaz na ovoj javnoj televiziji.

FTV: Sama je kriva

Jučer se saopštenjem za javnost oglasila Federalna televizija (RTVFBiH) navodeći da je Jurišićeva dobila otkaz jer je u zakonskom roku odbila potpisati novi ugovor.

U saopštenju se navodi da su nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu od 13. 4. 2011. godine, preduzeli sve da ispoštuju presudu. Navode da su isplatili razlike plata, sudske troškove, a ponuđeno joj je da potpiše novi ugovor.

Međutim, podsjetimo, FTV je u toku sudskog sporenja sa Jurišićevom napravio reorganizaciju i ukinuo mjesto na koje se ona trebala vratiti. Tako joj je ponuđeno mjesto za koje Uprava FTV-a drži da je ekvivalentno onom koje je imala prije prvog otkaza.

Zašto je Jurišićeva, koja je bila na meti političkih nacionalističkih napada od strane Fahrudina Radončića, a o čemu su Uprava i vodeći novinari FTV-a šutjeli, odbila ovu ponudu, upitali smo nju samu.

Nelegalan otkaz

Suština cijele priče jeste da Uprava FTV-a ne može dati otkaz Duški Jurišić jer je u toku izvršenje sudske presude!

Udruženje BH Novinari danas drži vanrednu press-konferenciju o ovom slučaju, na kojoj učestvuje i sama Duška Jurišić.

„Otkaz u periodu, dok traje postupak izvršenja presude, potpuno je nelegalan. Obmana je i to da je riječ o nekakvom novom ugovoru. Taj navodno novi ugovor je isti onaj koji sam morala potpisati nakon što sam smijenjena, a vjerovala sam u to vrijeme da ću moći raditi kao novinar“, kazala je za Radiosarajevo.ba Duška Jurišić.

U procesu izvršenja presuda, Jurišićeva i njen advokat su predložili da ona dobiva istu platu, da uređuje emisiju, ali da zbog pravne sigurnosti formalno pređe u Redakciju dokumentarnog programa.

Dokumentarni program – spremište nepoćudnih

„Ništa od predloženog nije prihvaćeno - ni konkretan radni angažman, ni visina plate. To što su u razgovorima prihvatili da pređem u Dokumentarni program, dokazuje samo da oni ovu redakciju doživljavaju kao spremište za nepoćudne. Podsjećam da je prije više mjeseci u tu redakciju prebačena Arijana Saračević. Moj prijedlog za redakcijsko raspoređivanje bio je motiviran činjenicom da Redakcija Informativnog programa ne postoji, što stvara pravnu nesigurnost za sve uposlene u ovom segmentu, za razliku od onih koji imaju raspored u Redakciju dokumentarnog, Redakciju zabavnog ili Redakciju dječijeg i omladinskog programa“, dodaje Jurišićeva.

Pregovori nisu nastavljeni, a jedna od najiskusnijih i najpoznatijih novinarki u Bosni i Hercegovini dobila je legalnu prijetnju otkazom.

Iako RTVFBiH u saopštenju tvrdi da su Jurišićevoj isplaćene razlike plata od otkaza u maju 2010. pa sve do danas, istina je ipak da su razlike isplaćene samo do kraja 2010. godine.

Intervju s Duškom Jurišić od prije mjesec dana


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije