Đurđica Barlović prije 31 godinu: Za 8. mart ženama bih poželjela zdravlje

Radiosarajevo.ba
Đurđica Barlović prije 31 godinu: Za 8. mart ženama bih poželjela zdravlje
Jedan od najpoznatijih vokala bivše Jugoslavije bila je Đurđica Barlović, neprevaziđena pjevačica Novih fosila.

Rođena 23. aprila 1950. godine u Zadru, Đurđica se sredinom '70-ih priključila Fosilima s kojima će postati slavna po pjesmama  "Najdraže moje", "Šuti moj dječače plavi", "Zbogom", "Saša", "Plava košulja", "Hoću li znati", "Tonka", "Ključ ispod otirača", "Sklopi oči", "Tajna", "Čuješ li me, jel ti drago", "Reci mi tiho, tiho", "Ne budi me mati"...

Đurđica je 1983. godine napustila Nove fosile i odlučila napraviti solo karijeru.

"Đurđica je otišla od nas kada je željela srediti svoj obiteljski život, jer mi smo radili urnebesnim tempom. Obitelj joj je bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet – s druge strane – ona je isto tako bila vrhunska pjevačica... i to kakva", rekao je Rajko Dujmić, vođa Novih fosila.

Prije 31 godinu, 8. marta 1987., Đurđica Barlović dala je izjavu za Vikend, objasnivši šta za nju znači Dan žena.

"Za mene je 8. mart gotovo uvijek radni dan, jer tda nastupam i zabavljam druge. Često sam nastupala na koncertima posvećenim ženama, a jedan od najdražih nastupa bio je prošlogodišnji koncert od kojeg je prihod zagrebačkoj Klinici u Petrovoj, i to za nabavku potrebnih medicinskih instrumenata. Za 8. mart ženama bih ponajprije poželjela zdravlje. Zatim, malo više pomoći i podrške njihovih supruga i malo više obostranog razumijevanja i pažnje. I da se uspiju snaći u svim obavezama koje je na njih natovario suvremen način života", poručila je Đurđica.

Kao da je ovaj intervju bio tužno proročanstvo za ono što će se desiti 4,5 godine kasnije: Đurđica Barlović preminula je od posljedica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije 26. augusta 1992, u 45. godini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije