Priznanja / Doha: Muhamed ef. Velić primljen u Svjetsku uniju islamskih učenjaka

10. 08. 2020. u 23:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 771

Sarajevski imam Muhamed Velić primljen u Svjetsku uniju islamskih učenjaka, objavio je Preporod.info.

"Ovo je svojevrsno priznanje za dugogodišnji rad i angažman, kako na planu vjere tako i na planu šire društvene odgovornosti. Osjećam radost, još veću odgovornost i zahvalnost Allahu Svemogućem", izjavio je Muhamed-ef. Velić povodom prijema u Svjetsku uniju islamskih učenjaka.

U rad Unije, čije je sjedište u Dohi (Katar), uključeni su pojedinačno islamski učenjaci, ali i udruženja islamskih učenjaka. Uniju je svojevremeno osnovao šejh Jusuf El-Karadavi i bio njen dugogodišnji predsjednik, a danas je na poziciji generalnog sekretara uvaženi alim dr. Ali Muhjiddin El-Kara Dagi.

Iz sjedišta Svjetske unije islamskih učenjaka stigla je informacija u kojoj stoji da je mr. sc. Muhamed ef. Velić postao njen punopravni član.

Muhamed-ef. Velić je sarajevski imam, autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, na kojem je magistrirao iz oblasti tefsira – tumačenja Kur’ana i islamske psihologije. Profesionalno je angažiran kao imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, u džamiji i džematu Ferhadija. Dugogodišnji je kolumnista Preporoda.

Aktivno učestvuje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pragme i baštine. Saradnik je nekoliko dnevnih listova, magazina i web portala. Posebno je aktivan i praćen na društvenim mrežama. Autor je knjiga "Bošnjaci na pola puta", "Da, mi smo Islamska zajednica" i "Rješavanje sukoba u Kur’anu".

NEMA KOMENTARA