Divjak nužno privlači mržnju svih nacionalista

Radiosarajevo.ba
Divjak nužno privlači mržnju svih nacionalista

O povratku Jovana Divjaka iz Austrije u Sarajevo, u svom jučerašnjem izdanju pisao je njemački list Tageszeitung, prenosi Deutche Welle. 

Berlinski Tageszeitung (TAZ) u svome online izdanju donosi članak o povratku penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Sarajevo, opisujući kako su građane glavnog grada BiH obuzele emocije prilikom Divjakovog povratka u Sarajevo.

"Danas 74-godišnji Jovan Divjak, Srbin iz Beograda, koji već desetljećima živi u Sarajevu, predstavlja proturječnost svim ideologijama i površnim analizama o Bosni i Hercegovini", navodi se u tekstu

"Pružio je otpor pritisku nacionalističkih snaga i ideologija i u najtežim vremenima", rekao je Srđan Dizdarević, bivši predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH za TAZ. 

"Divjak nužno privlači mržnju svih nacionalista. Za srpske ekstremiste u BiH je on izdajnik koji je branio muslimane. Muslimanska nacionalna stranka mu je pred kraj rata 1994. oduzela ovlasti, a nakon rata ga ostavila po strani zato što je Srbin. No sve to ga nije pokolebalo. Stoga je Divjak sada najpopularniji čovjek u Sarajevu, glasi u jednom radijskom komentaru", piše TAZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije