Dino Šaran za RadioSarajevo: To je pjesma o toleranciji (AUDIO + VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Dino Šaran za RadioSarajevo: To je pjesma o toleranciji (AUDIO + VIDEO)



Pjesma Munja i grom koja će predstavljati BiH na ovogodišnjem Takmičenju za pjesmu Eurovizije u Oslu, premijerno je izvedena u televizijskom showu BH Eurosong 14. marta.

Pjesmu izvodi Vukašin Brajić, kojeg je publika do sada upoznala kao drugoplasiranog iz regionalnog reality show-a Operacija Trijumf. Autor pjesme je Dino Šaran, a aranžman i produkciju potpisuje Đani Pervan.

Poslušajte pjesmu:
Verzija na bosanskom jeziku
{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/munja_i_grom_bh.mp3{/audio}

Verzija na engleskom jeziku
{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/munja_i_grom_eng.mp3{/audio}

Nakon što je u januaru objavljeno kako će Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2010. predstavljati pjesma Dine Šarana, razgovarali smo sa kompozitorom o njoj.

Izjava za RadioSarajevo

"Ovo je pjesma o koegzistenciji i toleranciji. Tekst pjesme je introspektivan i govori o odnosu dvoje ljudi ali se to može primijeniti i na bilo koja dva subpojeka koja su u "zategnutim" odnosima. Na taj način je možemo razumjeti i kao da govori o situaciji u našioj državi koja je kao neeksplodirana bomba, živa rana. Svako živi u svijetu svom... Ja želim da se te stvari promijene i zato sam napravio ozbiljnu pjesmu za jednog ozbiljnog mladog pjevača kakav je Vukašin", kaže Dino Šaran u svojoj izjavi za RadioSarajevo.

Na pitanje kako je došlo do suradnje sa Vukašinom, Šaran kaže: "On je mene kontaktirao. Smatram da na eurosongu moraju nastupati mladi ljudi, to je prostor za njih. Vukašin je dobar pjevač, ozbiljan je i veliki radnik. Dobro se razumijemo i siguran sam da će biti na visini zadatka".

Kada su očekivanja u pitanju, autor pjesme kaže "Ne želim prognozirati, a pogotovo gajiti iluzije da ćemo sigurno pobijediti. Naš cilj je dobra pjesma i dobra izvedba. Svjestan sam da se 'Munja i grom' nekima i neće dopasti, ali ukusi su različiti. Ne postoji ništa toliko univerzalno."

Pogledajte fotografije sa promocije pjesme 'Munja i grom'

Spoj progresiv rocka i estetike reality showa

Da li će opstati i nova pjesma Dine Šarana "Munja i grom" koju je napisao za pjevača Vukašina Brajića, poznatog kao drugoplasiranog iz Reality Showa Operacija Trijumf? S obzirom na iskustvo sarajevskog autora, za očekivati je da hoće, imajući u vidu i veliku popularnost koju u potpuno drugim krugovima publike uživa pjevač za kojega je pjesma urađena.

Šaran je, naime, ne jednom izjavio kako Štuke baš i nisu idealno rješenje za Euroviziju, no njegov autorski instinkt prepoznao je u mladom 25. godišnjem pjevaču iz Sanskog Mosta koji je kao zvijezda reality showa animirao na desetine hiljada glasača - dobar medij za svoje muzičke ideje.

U novoj predstavnici BiH na Eurosongu 2010 pronalazimo spoj progresiv rocka i mladalački zanos talent-show-estetike. Mnogi obožavatelji Vukašina (a ima ih ogroman broj, mada pripadaju nekom drugom svijetu) možda nikada nisu ni čuli muziku koju stvara Šaran. Pjesma Munja i grom na taj je način pomirila dva međusobno udaljena supkulturna kruga, a to za krajnji plasman BiH na Eurosongu može samo biti dobro.

http://www.youtube.com/watch?v=EruJ0bYFNBc


O autoru

Dino Šaran, (41, jarac u horoskopu) je kompozitor, tekstopisac, gitarista i pjevač koji je vrhunac svog dosadašnjeg muzičkog rada ostvario u bendu Letu Štuke.

Introspektivni tekstovi,, "lijena" vokalna interpretacija i pomalo neobične harmonije zaštitni su znak ove grupe, koja kao demo bend na bh sceni postoji još od sredine osamdesetih.

Spletom okolnosti, njihov prvi album izlazi tek 2005. godine, a singl 'Minimalizam' postaje regionalni hit i svojevrsni credo muzičkog i scenskog izraza grupe. Zahvaljujući Šaranovim pjesmama, zvuk Letu Štuka postaje obilježje poslijeratnog progresivnog rocka.

Uz Dinu, okosnicu benda čini i njegov član od osnivanja, te Dinin drug - perkusionista, producent i aranžer Đani Pervan.

Za ovaj album Štuke dobijaju pohvale kako od istočnih, tako i od zapadnih susjeda, kao i diskografske nagrade. U proljeće 2008. godine na scenu stupa singl 'Tesla' koji najavljuje album 'Proteini i ugljikohidrati'.

Štuke su do sada svirali u svim većim gradovima u regionu, i važe za bend od kojega se uvijek puno očekuje. Dino Šaran radi i kao autor za druge izvođače, među kojima su Vanna, Luka Nižetić, Crvena jabuka, Severina, a svojedobno je napravio pjesmu i za Halida Bešlića.

"Volim pisati za druge, jer se uvijek pojavi nešto novo. Nije bitna kategorija hita, jer šta je uopće hit? Meni je od te trenutne slave mnogo bitnije da pjesma opstane", kaže sarajevski muzičar.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije