Merlin za Radiosarajevo.ba: Hoćemo li živjeti u boljem ili gorem svijetu zavisi od nas

4
V.A.Z.
Merlin za Radiosarajevo.ba: Hoćemo li živjeti u boljem ili gorem svijetu zavisi od nas
Foto: Edvin Kalić / Dino Merlin

Prošlo je 37 godina otkako je jedan Sarajlija donio odluku koja će obilježiti historiju pop muzike na prostorima Jugoslavije. Svoj posao u fabrici alata u Vogošći odlučio je zamijeniti muzičkom karijerom, te je oko sebe okupio grupu „Merlin“. Već 1985. objavljen je debi album – Kokuzna vremena, a naslovna pjesma postala hit zahvaljujući kojem se njen autor Edin Dervišhalidović više nikada neće morati vratiti u fabričku halu. Dino Merlin je od tada jedan od najtraženijih izvođača i muzičkih autora Balkana.

Izlazak svake nove pjesme Dine Merlina predstavlja značajnu muzičku vijest, pa je tako u cijeloj regiji odjeknula i premijera nove pjesme Mi. Ovim singlom, kojeg prati živopisan video spot sniman na Crnogorskom primorju, najavljen je 12 studijski album ovog kantautora. 

Ekskluzivno za Radiosarajevo.ba, Dino Merlin govori o svom novom muzičkom projektu, ali i aktuelnom vremenu u kojem je pandemija COVID-19 iz temelja izmijenila globalni svijet i živote svakog pojedinca.     

Radiosarajevo.ba: Pjesma Mi , kako svojom produkcijom tako i porukom, predstavlja jedan potpuno aktuelan pogled na svijet danas. Kako biste to opisali?

Merlin: Kao proslavu života i ljepotu različitosti, jer koliko god da se razlikujemo međusobno, kao ljudi smo isti. Zvuči kao klišej, ali bez obzira na rasu, naciju, svi trebaju nekoga i svi trebaju neku utjehu i lijep sunčan dan; bez obzira šta vjerujemo, svi slično sanjamo. Ponekad se, istina, snovi pretvore u košmare, ali i iz loših snova se valja probuditi. Kad svijet je u krizi i svako je u svoj brizi, moramo vjerovati u život.

Radiosarajevo.ba: Gdje ste u novoj pjesmi ostali vjerni sebi, a gdje uveli inovacije? Kako ste birali muzičke saradnike za snimanje i produkciju?

Merlin: Kad sam vjeran sebi onda sam i inovativan. Neumoran sam u profesionalnoj znatiželji i eksperimentima, tako da sam često prinuđen inovirati rješenja u susretu sa “nerješivim” problemima. Saradnike sam kao i obično tražio i nalazio među najboljim u poslu na svim meridijanima. Ali kao i na svakom svom muzičkom putovanju, ja polazim na put sa Alifakovca i preko bijela svijeta se na kraju puta na Alifakovac vraćam.

Dino Merlin  - undefined

Foto: Sever Zolak: Dino Merlin u spotu Mi

Radiosarajevo.ba: Nekoliko riječi o živopisnoj likovnosti novog spota – kakva su vaša iskustva sa snimanja?

Merlin: Izuzetno je bilo sve skupa. Sama lokacija donosi dozu vedrine i optimizma, a spot je realizirala zaista velika ekipa umjetnika, mladih vedrih i nasmijanih ljudi, i opet s različitih strana, pokušali smo se okupiti ne samo oko spota u produkcijskom smislu, već smo se skupili, oko optimizma i pozitivne energije. Svima nam je dobro došlo ovo novo postavljanje na stare postavke života pa makar i samo nekoliko dana.

Radiosarajevo.ba: Kako je došlo do suradnje sa Portom Montenegro i šta za vas to znači?

Merlin: Slučajno upoznavanje rezultiralo je partnerstvom i brojnim planovima koje namjeravamo realizirati u narednim godinama. Bit će to ispunjenje zajedničkih ideja, jer ono što povezuje tim Dine Merlina i Porto Montenegra je da se usuđujemo imati velike planove, a imamo dovoljno ludosti, odvažnosti, energije i ambicija da ih i ostvarimo.

Radiosarajevo.ba: Kao i drugi umjetnici širom svijeta, i vi se susrećete sa specifičnostima „nove normalnosti“ koja u velikoj mjeri  utiče na kreativnu i muzičku industriju. Kako se nosite s nemogućnošću direktnog kontakta s publikom, odgođenim koncertima, drugim profesionalnim izazovima?

Merlin: Alternative su se same nametnule. Virtuelni svijet postaje stvarniji, internet postaje naša stvarnost. Nova stvarnost za novu normalnost. Očekujem da će se stvari za godinu-dvije početi vraćati u staro normalno ili nešto slično, ali sa svim pandemijskim, usvojenim formatima i medijima komunikacije, produkcije i reprodukcije. Kao što se život prilagođava novom normalnom, tako se i profesionalci trebaju adaptirati. Izazovi su naravno različiti i nije svima isto. Mnogi ostaju bez posla, a mnogi nisu ni prije ove najnovije krize dobro stajali, opšte nezadovoljstvo je očigledno sve veće. Svakoga od nas čekaju izazovi i to znamo i da ne kažemo, ali izazovi mnogih će biti veći i bitno teži. Zato je građanska solidarnost važna, kao i profesionalna isto tako.

Dino Merlin  - undefined

Foto: Edvin Kalić: Dino Merlin

Radiosarajevo.ba: Smatrate li da će nova normalnost trajno izmijeniti pravila posla kojim se bavite?   

Merlin: Svakako da će uticati na budućnost jer već utiče na sadašnjost dramatično. Dok razgovaramo, mnogi nezavisni muzičari, slobodni umjetnici raznih profesija već mjesecima nisu imali profesionalni angažman ili su imali na nivou ekscesa. U ovoj krizi svi gubimo, i osim proizvođačima lijekova i medicinskih uređaja i opreme ovo sve skupa nikome, ili preciznije, velikoj većini ne ide na ruku. Samim tim društvo će se promijeniti. Da li ćemo živjeti u boljem ili gorem društvu zavisi najviše od nas. Šta Mi uradimo ili ne uradimo to ćemo i imati.

Radiosarajevo.ba: Vrijeme u kojem živimo mnogim ljudima izaziva brigu i nespokoj, zatvaranje u sopstvene čahure, redukciju kretanja i kontakata s ljudima. Kako vi osobno doživljavate sve to? Pronalazite li kompenzacije? Imate li savjet – kako sačuvati ljudskost, gdje pronaći nadu?

Merlin: U radu pronalazim nadu. Radim ono što volim pa mi je posao izvor energije, potpuno sam posvećen, bez zadrške, svom poslu sa istim entuzijazmom kao i prije, a osim porodice i prijatelja satisfakciju redovno nalazim u samoj činjenici da je neki od bezbrojnih poslova završen. Valjda sam sebe motiviram sanjajući snove koji ne traže samo želju već i žrtve, jer teško je nešto dobiti, a prije toga nešto ne izgubiti. Pandemija je sa svoje strane donijela i vrijeme naročite emocionalne bliskosti. Brinemo za svoje najdraže, najbliže i sve koji su nam važni, a uz to smo dobili slobodno vrijeme koje nismo imali. Pitanje svih pitanja jeste šta ćemo Mi uraditi sa tim vremenom. Ja sam izabrao da radim ono što volim, a to je u isto vrijeme nešto što veseli mnoge, što je sasvim dovoljno za jedan dobar početak.

Pjesma Mi

Muziku za tekst Dine Merlina zajednički potpisuju Dino Merlin i Mahir Beathouse, dok su aranžman radili Ozan Bayraşa i Adis Sirbubalo. Na video spotu, uz rediteljicu umjetničkog imena KUKLA, sudjelovala je snimateljska ekipa na čelu sa direktorom fotografije Lazarom Bogdanovićem iz Beograda, te plesna grupa predvođena koreografkinjom Helenom Janjušević iz Zagreba. Produkciju potpisuju Magaza iz Sarajeva i Porto Montenegro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije