Dino Memić - najmlađi meteorolog u BiH

Radiosarajevo.ba
Dino Memić - najmlađi meteorolog u BiH

Dino Memić

Povodom Svjetskog dana meteorologije, donosimo vam priču o najmlađem meteorologu u BiH.

Prije dvije godine u Blagaju kod Mostara u rad je puštena prva automatska meteorološka stanica u BiH čiji su podaci , koji se obnavljaju svakih 5 sekundi, dostupni na internetu. Sama po sebi stanica nije toliko zanimljiva u ovoj priči. Mnogo interesantnija je osoba koja je sve to pokrenula.

On se zove Dino Memić. U vrijeme pokretanja automatske meteorlološke stanice njemu je bilo tek 15 godina. Dino danas ima 17 godina i ide u 3. razred Gimnazije u Mostaru. Zanimanje za meteorologiju je počelo kada je bio 5. razred osnovne škole.

"Uglavnom, odvijalo se nekako spontano. Jednostavno - zanimala me vremenska prognoza i često sam gledao izvještaje. Moram priznati da sam bio laik u svemu tome i da nisam apsolutno razumjevao određene meteorološke pojmove", prisjeća se Dino."Mnogo vremena sam provodio na internetu i saznavao što je to ciklona, anticiklona. Kako sam više istraživao ta mi je nauka postajala zanimljivija. Moram isto naglasiti da sam još iz osnovne škole zagrijan za prirodne nauke, posebno misleći na geografiju i fiziku što je , kasnije se pokazalo, povezano sa meteorologijom", objašnjava Dino.

Automatska meteorološka stanica je smještena u bašti obiteljske kuće. Dino se prisjeća kako su prva ispitivanja počela običnim termometrom. No, njega nije zanimala samo temperatura. Htio je znati više pa se pojavila potreba za osuvremenjivanjem opreme. Do nje je Dino dolazio sopstvenim sredstvima. Kako se znanje iz meteorologije gomilalo Dino se odlučio se za izradu jednog projekta.

"S tim projektom sam aplicirao na Ministarstvo civilnih poslova gdje su mi odobrena određena novčana sredstva. Od tih sredstava kupio sam znatno bolju meteorološku stanicu koja je na pragu profesionalnosti. Tako sada imam skoro sve podatke. Čak neke koje se odnose na mjerenje UV indeksa, solarne radijacije. Koliko sam upoznat, to još samo mjeri meteorološka stanica u Sarajevu".

Dino bi studirao meteorologiju, ali...

Po Dininim riječima, radi se o kvalitetnoj i skupoj opremi koju, kako naglašava, nije mogao nabaviti bez pomoći Udruge iz Hrvatske Cro Meteo, čiji je Dino član. Ista udruga je pomogla i oko transporta stanice u Blagaj gdje uspješno funkcionira skoro dvije godine.

Dino će nakon srednje škole krenuti putem prirodnih znanosti, a nada se kako će se u međuvremenu stvoriti uvjeti za studij meteorologije u BiH.

Podsjećamo, Dino ima tek 17 godina i ova medijska eksponiranost nije mogla proći bez komentara njegovih poznanika i prijatelja .

"Svima je to zanimljivo. Kako vršnjacima tako i starijim osobama.Svima su zanimljive vremenske prilike. Ja to shvaćam , prije svega, kao ozbiljno pitanje i trudim se da im odgovorim što bolje", govori kroz smijeh naš mladi meteorolog

Planirate li posjetiti Mostar i Hercegovinu provjerite najprije kakavo je vrijeme na stranicama www. freewebs/meteoblagaj.com ili samo utipkajte meteo blagaj u pretraživač Google. Tu se svakodnevno možete informirati o najnovijim vremenskim prilikama u Blagaju, ali i široj okolici koje se tiču temperature, vlažnosti, tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te padalina. Sve zahvaljujući 17-godišnjem Dini Memiću.



U rubrici Metromahala pridružile su nam se kolege sa radija Uno u Banja Luci i radija Dobre Vibracije u Mostaru. Projekat koji je finansiran od strane Ambasade Švicarske u BiH, koji će trajati od februara do jula 2010, donosi zanimljive priče iz kulture i javnog života Mostara, Banja Luke i Sarajeva. Radijski prilozi se jednom mjesečno emnitiraju na pomenutim stanicama, dok se isti u formi članaka dokumentiraju na web stranama svakog radija.

Radio Dobre vibracije za Metromahalu

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije