Dinno Kasalo: Zadovoljstvo rada s Arminom i Harisom

Radiosarajevo.ba
Dinno Kasalo: Zadovoljstvo rada s Arminom i Harisom

Višemjesečni rad donio je konkretan rezultat! Dino Kassalo završio je rad na dokumentarnom filmu Majka svih rogova koji će večeras premijerno biti prikazan u programu BHT1 (od 20.05 sati).

Podsjećamo, portal Radiosarajevo.ba kao jedan od medijskih pokrovitelja pratio je pripreme Armina Gazića i Harisa Kalajdžisalihovića za uspon na Matterhorn - smješten je na samoj granici Italije i Švicarske na 4.478 metara nadmorske visine.

Crna statistika

Dokumentarni film nastao je, kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao producent Kasalo, iz poštovanja prema hrabrosti i vjeri u uspjeh ovih hrabrih mladića.

''Bilo je zadovoljstvo raditi film o ovim mladićima. Čim su se popeli na ovaj vrh preko njegove najopasnije, sjeverne strane, napravili su uspjeh vrijedan svakog divljenja i poštovanja. To je vrh poznat po crnoj statistici, u prošlosti je odnio stotine života. Koliko je vrijedan uspjeh o kojem smo snimili film, najbolje kaže podatak da je tehnički zahtjevnije popeti se na Matterhorn sa sjeverne strane, nego na Mount Everest'', govori Dinno Kassalo za Radiosarajevo.ba.

Večeras od 20.05 u programu državne televizije

Naš sagovornik prisjetio se detalja s ovog višemjesečnog puta, od inicijative i prvog dana priprema, do konačnog uspona.

''Pratila nas je sreća. Na glavnom dijelu priprema, stijene na planini Visočica bile su mokre. Odradili su prvenstveni uspon i već tada bilo je jasno da su spremni za Matterhorn. Momci su vjerovali u sebe, vjerovao sam i ja u njih jer su ovo jako željeli'', zaključuje Kasalo.

Najava novih avantura

Sam Gazić, kako nam je kazao, uzbuđen je kao i prilikom uspona.

''Jedva čekam premijerno prikazivanje na televiziji. Interesuju me reakcije publike, porodice i prijatelja, mada sam ubijeđen da će utisci biti pozitivni. Uradili smo veliku stvar za bosanskohercegovački alpinizam, ali na ovome se nećemo zaustaviti. Imamo nove planove'', najavio je Gazić.

 Gazić i Kalajdžisalihović na Matterhorn su se popeli 19. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije