Devet godina od smrti 'bosanskog Andersena'

Radiosarajevo.ba
Devet godina od smrti 'bosanskog Andersena'

Prvog dana 2003. godine u Sarajevu je umro istaknuti bh književnik, Ahmet Hromadžić.

Ahmet Hromadžić bio je romansijer i pripovjedač. Rođen je 1923. godine u Bjelaju pod planinom Osječenicom kod Bosanskog Petrovca. Osnovnu školu završio je u Bosanskom Petrovcu, a Tehničku i Višu pedagošku školu u Sarajevu.

Kao urednik u poduzeću Veselin Masleša pokreće i uređuje legendarnu dječiju biblioteku Lastavica, a kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa drugim piscima pokreće međunarodnu književnu manifestaciju Sarajevski dani poezije u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.

Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i pozorišne kritike, književne reportaže, crtice i članke. Jedan je od rijetkih dječijih pisaca na ovim prostorima koji je njegovao bajku kao književni rod.

Zbog svog stila pisanja i prihvatljivosti djela kod čitalačke publike Hromadžić je često nazivan "bosanskim Andersenom". Za književni rad dobio je brojne nagrade i priznanja.  

Neka od najpoznatijih Hromadžićevih djela su: Labudova poljana, Patuljak iz Zaboravljene zemlje, Patuljak vam priča, Okamenjeni vukovi, Dječji pisci o sebi i mnoga druga...

Unatoč brojnim priznanjima i ostavštini koja je ostala iza njega, Ahmet Hromadžić nema ulicu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije