Darko Brkan o Danima Aktivizma u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Darko Brkan o Danima Aktivizma u Sarajevu


Gost RadioSarajeva bio je Darko Brkan iz udruženja građana “Zašto ne?”, koja je u suradnji s ACIPS-om i i pokretima Dosta! i Revolt organizator predstojećih Dana Aktivizma.


RadioSarajevo: Koji su ciljevi Dana aktivizma?
Brkan: Pokušat ćemo približiti ljudima ono čime se bavimo. Želja nam je da kroz neke ugodnije oblike okupljanja i kroz umjetničke forme sve zainteresirane upoznamo sa našim idejama. Da s ulice težište prebacimo na prostore zatvorenog tipa, gdje ćemo opušteno razgovarati o tome šta je aktivizam, čemu i kome je namijenjen, šta su do sada postigli aktivisti…

RadioSarajevo: Osim u Sarajevu, neki od događaja će se odigrati u još devet gradova u BiH

Brkan: Tako je. U subotu u 17,00 u ACIPS-u je na rasporedu tribina na kojoj ćemo čuti iskustva aktivista iz drugih zemalja. Koliko puta smo se zapitali – zašto u našoj zemlji nije kao u Grčkoj, ili u Francuskoj, kako to rade u Poljskoj, Sloveniji… Gosti koji dolaze objasnit će nam koji su to problemi sa kojima se susreću u drugim državama, kakva su njihova iskustva. Bit će zanimljivo slušati Zbigniewa Kowalewskog iz Poljske stranke rada koji je bio jedan od aktivista pokreta Solidarnost. Bit će tu i Francois Sabado iz Nove antikapitalističke partije Francuske koja je na posljednjim izborima dobila preko milion glasova. Profesor Rastko Močnik, dugogodišnji aktivista iz Slovenije govorit će o sindikalnom aktivizmu u toj zemlji. Imat ćemo priliku da uporedimo iskustva, da vidimo koliko smo blizu, a koliko daleko.

Preporučio bih i okrugli stol o aktivizmu u našoj zemlji – na rasporedu je u petak u 17,00 u ACIPS-u. Pozvali smo sve subjekte koji nešto znače na aktivističkoj sceni u BiH. Govorit će predstavnici Foruma mladih iz Stoca, Alternativnog kluba iz Trebinja, pokreta Dosta!, Revolt, Narodni front iz Banja Luke…



RadioSarajevo: Dani aktivizma počinju u četvrtak izložbom fotografija.
Brkan: Važan dio manifestacije je taj, kako smo ga nazvali, audiovizuelni program. U četvrtak u pola devet u Umjetničkoj galeriji BiH je otvorenje izložbe Sarajevski protesti. U njoj učestvuju četvorica fotoreportera sa tridesetak fotografija koje su zabilježene tokom protesta u glavnom gradu BiH. Nino Maričić, Dženat Dreković, Almir Panjeta i Velija Hasanbegović bilježili su ljude i njihove emocije tokom ovih dešavanja.

U subotu u pola devet u Pozorištu mladih je premijera filma Demokracija u prijevodu.


Radi se o dokumentarcu kojim su zabilježeni sarajevski protesti. Prilika je to da revidiramo koji su to pozitivni pomaci proistekli iz sarajevskih protesta, koje su negativne posljedice. Istovremeno, u foajeu Pozorišta mladih bit će izložene memorabilije sa protesta – od megafona, transparenata, majica, plakata, pa sve do rekvizita koji su poznati samo učesnicima protesta.

Nakon ovoga, u subotu u 23,00 u Accessu je na programu Diskobajagi aktivizam. DJ-evi Brano, Vedran i Šimek pokazat će nam jedan drugi načini aktivizma, koji ne mora samo da se odvija na ulici, već ima svoje mjesto i u medijima, umjetnosti, muzici...

Srdačno pozivamo sve građane da nas posjete na Danima aktivizma, a nadamo se da će mnogi od njih i da nam se pridruže u kasnijim akcijama čiji je cilj sveopća dobrobit u našoj zemlji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije