Danica Dakić na Bijenalu u Liverpoolu

Radiosarajevo.ba
Danica Dakić na Bijenalu u Liverpoolu

Danica Dakić: Screenshot iz rada Grand Organ

U Liverpoolu je u toku Bijenale moderne umjetnosti, koje je počelo 18. septembra, a trajat će do 28. novembra.

Ova manifestacija je najveći festival moderne umjetnosti u Velikoj Britaniji. U deset sedmica trajanja, eksponatima će oživjeti liverpoolske galerije, kao i mnogi javni prostori u gradu.

U jednom od njih, Anglikanskoj crkvi izlaže i naša umjetnica Danica Dakić. U crkvenom se prostoru prikazuje njen umjetnički film "Grand Organ" (velike orgulje).

U festivalskom katalogu se kaže kako su se Danicin pristup i umjetnička praksa preopkrenuli tokom rata u BiH i opsade Sarajeva (1992-1996), sa obzirom da je njen kontakt sa domovinom i prijateljima ostvaren na daljinu. U tom smislu katalog se referira na neke njene radove: ciklus slika
White Pictures u kojem su sadržani osjećaji gubitka i isključenja. Godine 1996, nakon razdoblja samonametnute izolacije, predstavila je Blaues Augé, instalaciju koja se sastoji od hiljadu novinskih članaka o ratu u bivšoj Jugoslaviji, koji su prikupljani tokom nekoliko godina. U katalogu se navodi da je tada umjetnica počela  napuštati slikarstvo u korist drugih oblika umjetničkog izražavanja, uključujući i video, fotografije, performanse, zvuk i tekst.

Inspiraciju za umjetnički film "Grand Organ" Danica je našla u veličanstvenim orguljama koje se nalaze u  liverpulskoj St George's Hall. Taj polivalentni prostor devetnaestog stoljeća bio je zamišljen kao sud pravde, ali i kao mjesto u za okupljanje građana i zabavu. Dakićeva govori o pojmovima polifonije i djetinjstva, istražuje odnos između pravde i spektakla, jezika i muzike, individualnosti i kolektiviteta, kaže se u katalogu bijenala.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije