Danas klanjana dženaza prof. dr. Velidu Efendiću

0
Radiosarajevo.ba
Danas klanjana dženaza prof. dr. Velidu Efendiću
Foto: Preporod / Dženaza profesoru Velidu Efendiću

U haremu Gazi Husrev-begove džamije danas je klanjana dženaza prof.dr Velidu Efendiću, profesoru Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i bivšem saborniku Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Dženazu je predvodio njegov otac Sulejman-ef. Efendić.

Osim brojnih prijatelja, kolega i članova porodice, dženazi su prisustvovali i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hafiz dr. Mensur-ef. Malkić obraćajući se prisutnima podsjetio je da je mladi profesor na Ahiret preselio u četrdesetoj godini, te da to svima treba biti pouka, piše Preporod.

"Svima nama je to pouka i opomena da ćemo i mi jednog dana preseliti sa ovoga svijeta u neznanom času smrti i da se za taj trenutak trebamo pripremati, i što spremniji taj trenutak dočekati", rekao je hafiz Malkić, te citirao stihove Omera Hajama:

"Da ću jednom umrijeti - ja o tom' ne dvojim,
eto zato ni najmanje smrti se ne bojim.
Na svijetu k’o amanet duša mi je data,
kad god hoće, da je vratim, ja pripravan stojim!"

Za preseljenje dr. Velida Efendića na Ahiret hafiz Malkić rekao je da je gubitak i za Islamsku zajednicu, ističući da mu je posebna čast što je s njim sarađivao u Saboru Islamske zajednice, darovitim i odgovornim mladim intelektualcem, koji je studij okončao za tri godine kao student generacije.

Veliki gubitak za akademsku zajednicu

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prije dženaze je održana komemoracija na kojoj je istaknuto da su kolektiv i akademska zajednica izgubili jako puno, a porodica najviše.

Dr. Sead Kreso, redovni profesor Ekonomskog fakulteta, u emotivnom obraćanju je podsjetio da je strašno kada roditelji na Ahiret ispraćaju svoje dijete, a preteško kada porodica ostaje bez brižnog oca i supruga.

"Preteško je kada ja ovdje pred svima vama, jedva malo vremena prije mog odlaska u penziju, ovo govorim o svom posebno vrijednom studentu, kojem je uobičajena dinamika studija bila prespora, pa je išao brže od drugih i uvijek sa izvanrednim rezultatima. Radi toga smo ga birali u naš kolektiv kao mladog asistenta, zatim docenta pa profesora. Čovjeka koji je zaista mnogo radio, tih i posvećen svom poslu, nikad povišenog tona u raspravama i neslaganjima koji život i posao neminovno donosi", rekao je Kreso, podsjećajući da su Velida studenti zvali Blagi.

Profesor Kreso je posebno istaknuo Efendićev rad na razvoju islamskog bankarstva i finansija napominjući da je njegovim zalaganjem uspostavljena saradnja sa Univerzitetom u Boltonu iz Velike Britanije. Mlađe nastavnike je zamolio da nastave dosljedno razvijati ovu zadudžbinu nedavno preminulog profesoraFikreta Hadžića a sada i Velida.

Profesor Efendić svoju posljednju akademsku aktivnost realizovao je iz bolnice, prisustvujući putem interneta odbrani doktorata svog kandidata.

Profesor Velid Efendić ukopan je na sarajevskom mezarju Hambina Carina.

Iz biografije

Prof. dr. Velid Efendić nakon teške bolesti na Ahiret preselio u 40. godini u nedjelju 14. februara 2021. godine.

Bio je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Katedri za finansije, s fokusom interesovanja i rada iz oblasti finansija, bankarstva, bankarskog menadžmenta, islamskog bankarstva i finansija i analize investicija.

Aktivno je radio na uspostavljanju akademskih temelja islamskog bankarstva u Bosni i Hercegovini, te je bio jedan od osnivača i rukovodilac Bankarske akademije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Centra za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, te prvog master studija u BiH iz oblasti islamskog bankarstva u saradnji s Bolton Univerzitetom iz Velike Britanije i BBI bankom.

Bio je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu od 2014 do 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije