Damir Avdić: Mein kapital

Radiosarajevo.ba
Damir Avdić: Mein kapital

Damir Avdić, pjesnik, pisac, gitarista i performer, porijeklom iz Tuzle, dosad je objavio dva romana, Na krvi ćuprija (2005.) i Enter Džehenem (2009.), kao i zbirku poezije Kuda sestro.
Što se tiče muzičkog angažmana, samostalno je objavio tri albuma: Od trnja i žaoka (2004.), Mrtvi su mrtvi (2008.) i Život je raj (2010.), dok četvrti album Mein kapital izlazi ovih dana.

Trenutno je u Ljubljani, gdje nastupa i radi muziku za razne predstave, te, kako kaže, 'bilda' glas za predstojeće turneje.
Roman Mein kapital izlazi krajem februara za zagrebački Algoritam. CD Mein kapital će također izaći uz knjigu, a kao bonus će se ovdje naći i jedna neobjavljena priča koja će za nekih godinu dana izaći u njegovoj knjizi pod nazivom Priče San Francisca, koju uskoro počinje pisati.

Kako je izjavio za Radio Sarajevo, s obzirom na činjenicu da je do fizičkog izdanja albuma uvijek teško doći, pjesme će biti dostupne za free download.

Ragovarao: Dino Ćatović, Radio Sarajevo
Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Radio Sarajevo: Četvrti album je izašao, no još ima pjesama koje nisi snimio, a izvode se koncertima; zašto je to tako?
Avdić: I na novom albumu se nalaze pjesme koje sam svirao još u vrijeme kad je izašao prvi album. Ono što je dobro jeste to što je urednik Algoritma sve to spojio u jednu sasvim drugačiju formu, koja nužno ne prati hronološki slijed; dakle, dosta pjesama nisu nastale u istom periodu kao što su objavljivane na albumima. Ne postoji neki određen razlog za to, kao ni rigidna koncepcija na osnovu koje snimam određene pjesme; ustvari, ono što najviše sviram u tom trenutku, to i snimim.

Radio Sarajevo: Na albumu Mein kapital, na posljednjem mjestu, nalazi se i pjesma snimljena bez gitare – Dlan, koja te je dosad vjerno pratila. Odakle odluka za ovaj 'ogoljeni' aranžman?
Avdić: S tom pjesmom sam završavao svoju monodramu Na krvi ćuprija; zadnja scena je bila ta gdje sam ležao i pjevao tu pjesmu bez gitare. S obzirom na pozitivne reakcije na samu pjesmu, odlučio sam se na to da je snimim, jer dobro zvuči i dobro zatvara album.

Radio Sarajevo: Teme o kojima pjevaš su lokalna i globalna kriza, lažni moral i lažni revolucionari; po tvom mišljenju - ima li nade za moderno društvo, te na šta bi sve to trebalo ličiti na kraju, osim što će 'svaka himna biti Uber Alles' kako kažeš u pjesmi '2012'?
Avdić: Iako me većina ljudi smatra pesimistom, ja samo opisujem stvari onako kako ih vidim. Ja tu ne vidim pesimizam, to je realno stanje stvari - ono što je tu oko nas, s tim živimo. I, ako ukažeš na to, ne znači da si pesimista. A što se tiče samog društva, živimo i dalje ćemo živjeti u totalnom previranju - svi se traže na svoj način, ne samo mi, na ovim prostorima. Šta li će se naći - e, to  ne znam. Nadam se samo da se ne obistini da će 'svaka himna biti Uber Alles'.

Radio Sarajevo: Kad te ponovo možemo očekivati u Sarajevu?
Avdić: Turneja po BiH je planirana krajem marta i samim početkom aprila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije