Brka ne ide na Beogradske susrete pisaca

Radiosarajevo.ba
Brka ne ide na Beogradske susrete pisaca

Predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka otkazao je učešće na Beogradskim međunarodnim susretima pisaca, koji će biti održani od 8. do 12. septembra, jer su organizatori u programu Susreta izjednačili BiH i RS kao dvije države učesnice.
 
Brka je u današnjem saopćenju za javnost pojasnio da je prvobitno prihvatio poziv za učešće na ovim susretima, ali je naknadno na internet stranici Udruženja književnika Srbije na impresivnom spisku 19 zemalja učesnica vidio Republiku Srpsku uvrštenu kao državu.
 
"Pozvan sam, dakle, da bih bio ponižen, na taj način i Društvo pisaca BiH, a potom nesumnjivo i na prvom mjestu država BiH - kojoj se na ovaj način nedopustivo i vrlo grubo negira međunarodni subjektivitet, državni suverenitet i teritorijalna cjelovitost", naveo je Brka u saopćenju.
 
On je mišljenja da je ovo problem kojim se treba pozabaviti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naglašavajući da ovo prestaje biti pitanje političkog stava jedne srbijanske književničke asocijacije i našega individualnog dostojanstva, već postaje pitanjem koje "itekako ima karakter međudržavnih odnosa".
 
Brka se na kraju pita da li će otvorenju Beogradskih međunarodnih susreta prisustvovati i predstavnik Ambasade BiH te koju će zemlju on tamo predstavljati.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije