Branko Ćopić veliki bh. pisac

Radiosarajevo.ba
Branko Ćopić veliki bh. pisac

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca Branko Ćopić rođen je na današnji dan, 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe.

U rodnom mjestu završava osnovnu školu, nižu gimnaziju u Bihaću, dok je učiteljsku školu pohađao u Banjaluci odakle je izbačen zbog čitanja napredne literature. Školovanje je nastavio u Sarajevu, a završio u Karlovcu. Diplomirao je 1940. godine Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Po njegovim djelima snimljeno je čak 13 filmova i dvije TV serije.

Ćopića su prijeratnim pripovijetkama najviše zanimali siromašni seljaci, sanjari i prosjaci, djeca, skitnice i nadničari, kasnije u ratnim pripovijetkama Ćopić je nadahnuto opisivao herojske podvige, mučeništvo i svojih junaka.

Sredinom dvadesetog stoljeća pisao je satiričke priče u kojima je kritizirao ružne pojave u tadašnjici. Napisao je preko trideset knjiga za djecu, među kojima su i dva romana, te tri zbirke pjesama. 

Branko Ćopić ima svoju ulicu u Bosanskoj Krupi, Novom Sadu, Podgorici, Novom Pazaru, ali nema u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje je objavio veliki broj svojih djela. 

26. marta 1984. godine Branko Ćopić je okončao svoj život skokom sa mosta Bratstvo i jedinstvo u Beogradu.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije