Bostjan Lipovšek i Filip Pavičić - gosti Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Bostjan Lipovšek i Filip Pavičić - gosti Sarajevske filharmonije

Boštjan Lipovšek na probi, foto: radiosarajevo.ba

Na koncertu Sarajevske filharmonije koji se održava 22. aprila 2010 u dvorani Narodnog pozorišta imat ćemo rijetku priliku slušati jedno koncertno djelo za hornu.

Zahvaljujući mladom hrvatskom dirigentu Filipu Pavišiću i slovenačkom hornisti Boštjanu Lipovšeku slušat ćemo jedan od najpoznatijih koncerata za ovaj instrument: Koncert za hornu i orkestar no.1, op. 11 u ES-Duru Richarda Straussa.

U razgovoru za naš portal, Pavišić kaže kako je pri izboru ovog djela bio potaknut činjenicom da ona spada u tzv. deficitarne instrumente i da je nemamo često priliku čuti.

"Svoje muzičko školovanje sam započeo svirajući hornu, koja je za mene divna. No, kako sada živim u Beču, mogu reći da ni tamo nije bitno drugačija situacija - ili su koncerti za klavir ili za violinu, veoma rijetko imamo priliku čuti neki drugi instrument", rekao je dirigent.

Boštjan Lipovšek trenutno je najbolji hornista u Sloveniji, kao solista je svirao sa Orkestrom Slovenske filharmonije, Mariborskom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrima iz Padove i Udina, s Orkestrom mladih Jugoistočne Evrope, kao i sa Sarajevskom filharomonijom.

"Hornu sam počeo svirati kao dječak, no dosta neozbiljno na početku. Tek negdje u drugom ili trećem razredu srednje škole sam shvatio da je to - to, možda najviše zahvaljujući tome što je moj tata svirao ovaj instrument. On nije profesionalac, ali je sa toliko ljubavi svirao u puhačkom orkestru, toliko je disciplinirano vježbao svaki dan, da mogu reći kako sam od njega naslijedio tu osobinu. Za uspjeh u muzici nije važan samo talenat, već i rad, disciplina - to su osobine koje moramo naučiti", govori Boštjan.

"Inače, u Slovneniji su limeni puhački orkestri veoma popularni i djeluju i u najmanjim gradovima i selima. To je zbog austrougraskog i češkog utjecaja, a posljedica toga je da danas kod nas postoji razvijen sistem školovanja za puhačke instrumente" rekao nam je Boštjan koji trenutno radi kao docent na muzičkim akademijama u Ljubljani i Zagrebu.

Lipovšek je do sada snimio veliki broj kompozicija, a posebno se ponosi praizvedbama djela suvremenih slovenskih kompozitira. Takođe, jedan je od petorice članova "Slovenskog kvinteta trobil" komornog ansambla sa kojim je nastupao u mnogim državama svijeta.

Dirigent Filip Pavišić je rodom iz pogranične Hrvatske Kostajnice i kako kaže, veoma dobro razumije Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije njegov prvi angažman u Sarajevu, jer je u septembru boravio kao asistent svom profesoru Urošu Lajovicu, kada je ovaj dirigirao Stravinskog i Bramsa (opširnije Uroš Lajovic - četvrt stoljeća ljubavi sa Sarajevom )

Lajovic je i najzaslužniji da je Pavišić trenutno u Sarajevu, s obzirom da je dao preporuke Sarajevskoj filharmoniji za ovog mladog dirigenta. Zato smo ga i pitali kakve mu je savjete Lajovic dao pred odlazak u Sarajevo:

"Jedino što mi je rekao je da je koncert majstor dobar čovjek i da će mi puno pomoći. Znate, za nas putujuće dirigente je veoma važno da se znamo brzo snaći pred novim orkestrom. U tom smislu pomoć od koncertmajstora je nezamjenjiva" ispričao nam je Filip.

A kako je uopće došao do Lajovicove bečke klase?

"Kako sam kroz svoje školovanje često odlazio na koncerte i probe, uvidio sam koliko je dirigiranje kompleksna umjetnost i kako mi je potreban kontinuiran rad. Do tada sam išao ne master tečajeve, ali su oni trajali samo tjedan ili dva... Kada sam bio dovoljno siguran u sebe, prišao sam Lajovicu prilikom probe za jedan njegov koncert u Zagrebu i pitao ga da me primi u klasu. Tako je počelo i ja sam sada u Beču. Fenomenalan pedagog, jedna krasna osoba i sve što sam u zadnjih godinu i pol naučio, a naučio sam ogromno - dugujem njemu."

Pavišić nam je rekao kako je veoma počašćen da radi sa orkestrom Sarajevske filharmonije, za koji tvrdi da je orkestar koji ima i veliki simbolički značaj za našu regiju.


Filip Pavišić na probi, foto: radiosarajevo.ba

Na koncertu ćemo slušati:
W. A. Mozart: Uvertira Čarobna frula
R. Strauss: Koncert za hornu i orkestar no.1, op. 11, ES-Dur
J. Sibelius: Finlandia, op. 26
E. Grieg: Peer Gynt: Suite 1 & 2

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije