Blaž Slišković: Nije do lopte, nego do igrača

Radiosarajevo.ba
Blaž Slišković: Nije do lopte, nego do igrača

Svjetsko nogometno prvenstvo je očekivano top tema zadnjih mjesec dana. Tim povodom smo porazgovarali sa jednom od najvećih nogometnih legendi ovih prostora Blažom - Bakom Sliškovićem. Popularni Baka je trenutno bez posla, ali veliki su izgledi da se opet vrati u Rumunjsku. Trenutno je u pregovorima oko preuzimanje klupe ekipe Brašov.


Slišković: Jedini problem koji je bio prepreka potpisivanju ugovora je taj da predsjednik kluba u ovom trenutku ne želi uložiti novac u dovođenje kvalitetnih igrača. Iz kluba je otišlo 13 igrača iz prošle sezone ,a s obzirom da ove godine imaju ambiciju ući u Europsku ligu predsjednik je od mene tražio garanciju za plasman što ja nisam mogao obećati. Tu smo se razišli, ali je još sve otvoreno s obzirom da nemaju trenera.

Popularni Baka priznaje kako do dolaska u Rumunjsku nije bio toliko upoznat sa kvalitetom njihove lige. Što je čini kvalitetnom i kakva je razlika u odnosu na bh. nogomet?

Slišković: S obzirom da su u zadnjih 10-ak godina u Europi njihovi timovi imali dosta uspjeha, recimo jedan Cluj je izbacio Romu i sudjelovao u samoj završnici Lige prvaka, to je donijelo određene bodove rumunjskom nogometu. Po europskim standardima Rumunjska je trenutno 6 država po kvaliteti odnosno po rezultatima zadnjih 10-ak godina. To sve govori o jednoj kvaliteti. Mnogo se jače i agresivnije igra nego što je slučaj u bh nogmetu i zemljama sa ovog područja. Oni ulažu dosta i u dovođenje kvalitetnih stranih igrača. Nisu to neki ekstra igrači, ali s obzirom da u njih igra dosta Brazilaca, Argentinaca i Portugalaca sve to govori da rumunjski klupski nogomet iz godine u godinu napreduje za razliku od nacionalnog tima koji zadnjih 10 godina stagnira, čak bih rekao kako njihov kvalitet opada.

Sad ćemo se prebaciti na Svjetsko nogometno prvenstvo. Urugvaj je na kraju ostvario najbolji uspjeh od južnoameričkih reprezentacija. Eliminiran je u polufinalu od Nizozemske . Evo kako Baka komentira ispadanje Brazila i Argentine.

Slišković:
Argentina, bez obzira što Maradona hvaleći svoje igrače na neki način podiže moral ekipe i želi na taj način podići ekipu na još viši nivo, nema individualaca osim Mesija i još pokojeg igrača . Oni nemaju kvalitetnih igrača u sredini terena. Nisu to igrači kao što su nekada bili. Mesi ovisi o veznim igračima, a Argentina ih nema. Nemaju ni mogućnost posjeda lopte jer igrači poput Maskerana nemaju tehniku čuvanja lopte poput Španjolaca. Maradona je, po mom mišljenju, imao jednu ekipu koja je u mnogome ovisila o individualnim kvalitetama pogotovo jer se oslonio na Mesija. Vidjeli ste kako ni Mesi u ovom trenutku nije bio na svom nivou. Tako je Argentina, na žalost ispala, ali sasvim zasluženo od mnogo kvalitetnije Njemačke.

Brazil ima zaista kvalitetene individualce, ali način brazilske igre je, pod navodnicima, postao staromodan. Pokušavati duplim i kratkim pasovima ušetati u gol je nešto što se moglo igrati prije. Danas se zahtjeva mnogo brža i individalnija igra, a brazilski način igre na današnjim svjetskim prvenstvima ne prolazi.

Baka se osvrnuo i na loptu Jabulani. Mišljenja je kako ona služi samo kao pravdanje igračima i izbornicima za lošu igru.

Slišković: Mislim da nije do lopte nego do noge i igrača.Tako da ne vidim nikakvo opravdanje, pogotovo jednom izborniku kao što je Kapelo, da okrivljuje loptu za neuspjeh svoje reprezentacije.

Za kraj smo se dotaknuli atmosfere na svjetskom prvanstvu i famoznih vuvuzela...
Slišković:
Ambijent koji stvaraju ta sredstva ni po čemu nije nogometni ambijent. Ja sam očekivao na utakmicama, pogotovo engleske reprezentacije, grupe od 20 tisuća navijača koji će pjevati kao na svojim ligaškim susretima. Ništa od toga nisam čuo ! Za mene je pravi nogometni ambijent kada čujem pjesme navijačkih skupina, a vjerujem kako je ovo sa Vuvuzelama umanjilo gledanost i uživanje u nogometnom prvenstvu.

Što se tiče kvalitete nogometa na svjetskom prvenstvu, Baka je mišljenja kako na njega dosta utječe iscrpljenost najboljih igrača. Priznao je kako ne uživa u prvenstvu kao nekad prije 10 ili 15 godina. Po njemu bi UEFA i FIFA pod hitno trebali naći neki novi termin odigravanja svjetskog prvenstva jer kvaliteta nogometa na svjetskim smotrama zadnjih godina je u opadanju.

Radio Dobre vibracije za Metromahalu



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije