Bajrović: Nismo napravili film koji je za jednu noć i za jedan uspjeh

2
Radiosarajevo.ba
Bajrović: Nismo napravili film koji je za jednu noć i za jedan uspjeh
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Emina Muftić

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida nije dobio Oscara. Nagradu u kategoriji za najbolji strani film osvojio je Another round.

Ekipa filma Quo vadis, Aida je nakon što je proglašen pobjednik u ovoj kategoriji komentarisala da li su razočarani ovakvim ishodom, ali je i govorila o značju ovakvog filma.

Izudin Bajrović, koji u filmu igra Nihada Aidinog supruga, kazao je da nije razočaran jer da bit o bio morao je imati i očekivanja koja možda i nisu realna.

"Mi nismo napravili film koji je za jednu noć i za jedan uspjeh, to je film koji ostaje generacijama, film koji je bitan i koji ostaje svijetu.

Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara ostati toliko dugo ili biti toliko značajan kao što je naš film.

Tako da ne treba imati osjećaj poraza ili gorčine, što Quo vadis, Aida nije osvojila Oscara, već treba da budemo ponosni", kazao je on.

Ni Emina Muftić, koja igra Muniru u filmu, nije razočarana, jer je ovo film koji je ukazao na socijalnu nepravdu i dodala je da je ovo film koji će definitivno uticati na tok historije.

"Sasvim sigurna sam da je ovaj film svjetski važan, ovo je film jako važan za BiH, za cijeli region, ovo je film otrežnjenja, iskupljenja i znači nam jako puno i on je tek počeo ispunajvati svoju misiju.

Posebno ne bih željela da Jasmila i kompletna ekipa koja je vrijedno radila da osjećaju nešto kao da nisu ispuni li očekivanja , on će ih nadmašiti", poručila je ona.

Alban Ukaj, koji je igrao Tarika u filmu, kaže da nije razočaran ali da mu je žao zbog ovakvog ishoda.

"Mislim da bi bilo jako bitno da je Aida dobio Oscara, ali ovaj film će još dugo živjeti i nekako sam ubjeđen u njegov dug život.

Jako sam sretan da je stigao do ovdje, da ga je tako puno ljudi gledalo i da će ga još puno gledati. Ovo nije samo film, ovo je omaž žrtvama Srebrenice i ono što svima nama trebalo već dugi niz godina", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije