Asim Vranac o Golfu 1: Kad vidim Pepoticu, leptirići krenu u stomaku

Naim Kavazić
Asim Vranac o Golfu 1: Kad vidim Pepoticu, leptirići krenu u stomaku
Asim Vranac u Visokom poznatiji kao Tica, kaže da se rodio "s autima", a u svojoj garaži ima 25 starih automobila, raznih marki, proizvedenih do 1980. godine.

Prilikom naše posjete njegovoj autolimarskoj radionici koja se nalazi u ulici Gornje Rosulje u Visokom, zatekli smo mnogobrojne mušterije koje su došle vidjeti kako napreduju radovi na njihovim autima.

„Evo vidite, jedva se stiže s poslom. Dobro je, samo nek se radi“, započinje svoj razgovor za Radiosarajevo.ba Asim Vranac, dok njegov otac Salko pregovara s jednom mušterijom oko posla.

Asim nam govori da se kao dijete zaljubio u old tajmere, a da je ljubav prema autolimarskom zanatu, kao i znanje u radu s autima stekao od svog oca, koji se ovim poslom bavi 40 godina.

„Moja priča oko old tajmera je počela prije 20-ak godina. Prvi automobil na kojem sam radio bio je Mercedes, a poslije sam postao vlasnik Volkswagena, Peugeota, Fiata, Opela i drugih“, govori nam Asim.

Kaže nam kako kroz restauraciju starih automobila unosi dio sebe u svaki automobil i da ne postoji cijena za koju bi prodao neki od svojih ljubimaca koje se nalaze u njegovoj garaži.

Ne prodajem automobile iz svoje kolekcije, ali ih radim po narudžbi, te se za takve ne vezujem“, te nam dodaje kako je iz njegove garaže nedavno izašao Mercedes 280 SL pagoda, koji je radio za posebnog kupca u Njemačkoj i čija je vrijednost bila oko 180.000 eura.

Govori nam kako njegov otac i on u svojoj garaži nemaju automobil koji dostižu toliku cijenu, jer mu je najskuplji Mercedes iz 1950. godine koji nije restauriran, ali smatra da bi poslije obnove mogao koštati oko 50.000 KM.

"Mnogi misle da se za neki od mojih old tajmera mogu uzeti ogromni novci. Znate, da bi stari automobil koštao, naprimjer, 50.000 KM u njega treba uložiti minimalno 20.000 KM i mnogo mjeseci rada", pojašnjava Vranac.

Od svih svojih ljubimaca na četiri točka, Asim posebnu vezu ima sa svojim golfom prve generacije iz 1974. godine kojem iz ljubavi tepa i zove ga Pepotica. Kaže nam da je upravo s ovim atraktivnim golfom pet puta osvojio prvo mjesto, dva puta je bio drugi i jednom treći, dok počasne nagrade više i ne broji na tuning skupovima širom BiH.

Svoju Pepoticu tražio je dugo godina i pronašao ju je u Zenici kod nekog dede s pređenih 75.000 kilometra, iako je bila stara 35 godina.

"U Pepoticu sam uložio do sada oko 10.000 KM i gdje god da se pojavim svi žele da se fotografiraju pored nje. Na većini takmičenja na kojima sam bio s njom osvajala je pobjednička prijestolja. To je jedna vrsta ljubavi koja ima posebno mjesto u mom srcu. Ja kad nju vidim, leptirići mi krenu svaki put po stomaku, jer džaba sva ostala auta, ona je za mene broj jedan", istaknuo je Vranac, dodajući da je polira prije svakog izlaska na cestu jer ona zaslužuje da bude čista i najljepša.

Za kraj našeg razgovora, na pitanje da li bi prodao nekog old tajmera i kolika bi bila cijena, kratko nam je rekao da ne bi, jer „To je ljubav koja nema cijenu!”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije