Arhitektica bh. porijekla dobila prestižnu nagradu "German Design Award"

Radiosarajevo.ba
Arhitektica bh. porijekla dobila prestižnu nagradu "German Design Award"
Nerma Linsberger, austrijska arhitektica, bosanskohercegovačkog porijekla, posljednjih mjeseci je najčešće prozivana osoba na dodjelama brojnih arhitektonskih nagrada i priznanja.

Nerma Linsberger je rođena u Sarajevu, studirala je arhitekturu na Akademie of Fine Arts u Beču i od 2010. godine vodi samostalni arhitektonski ured NERMA LINSBERGER ZTGMBH u Beču, a od ove godine je i predavač na Tehničkom univerzitetu u Beču.

Projekti Nerme Linsberger i njenog tima su projekti socijalno angažirane arhitekture u punom značenju i nagrade koje ti odvažni, smjeli ali i racionalni objekti donose, samo su potvrda njihove potrebe u današnjem vremenu, prenosi aabh.ba

Kao što i sama kaže, „filozofija koja stoji iza projekata oslanja se na različite utjecaje na globalnom nivou, a sve u cilju iznalaženja rješenja koja će biti najbolja moguća za sve uključene. Pristup koji ovaj tim njeguje je sveobuhvatan i otvoren, analitičan i pragmatičan, kako bi se stvarali prostori koji imaju značenje i svrhu u sebi, što neminovno vodi odbacivanju svih konvencionalnih pristupa i metoda u projektovanju.“

Razmišljajući na taj način, outside the box, dosežu nivo održivog dizajna, kao i ugođaja u prostoru, kako za korisnike njihovih objekata, tako i za cjelokupan urbani kontekst u koji su ti objekti smješteni.

Sažeto, mogli bismo reći: Kada ne gradimo za druge, ne gradimo uopće.

Jedan od posljednjih objekata ovog tima, koji je upravo nagrađen i nagradom German Design Award 2018, a kojem je prethodila i AAP American Architecture Prize 2016, kao i IDA Inetrantional Design Award, Los Angeles, jeste SAKURA – objekat socijalnog stanovanja u Brünner Straße u Beču.

03.jpg - undefined

Izvanredno pozicioniran u postojeće strukture, a odgovarajući i na zahtjevnu lokaciju na uglu dvije ulice, čime objekat dobiva i veću ulogu i obavezu prema posmatraču, SAKURA (što na japanskom znači trešnjin cvijet), odgovara na zahtjeve za racionalizacijom troškova, a istovremeno, optimizira kompleksan i prihvatljiv socijalni aspekt.

Stanovi su, u to ime, projektovani kao kompaktne ekonomske i ergonomske cjeline. Upravo je to i omogućilo razvijanje drugih sadržaja, kao što su zajednički prostori, poput zajedničkih kuhinja i površina za igru djece, a koji u skladu sa svojim namjenama i predispozicijama za korištenje, imaju različit nivo privatnosti i međusobne interakcije, koju nude svojim stanovnicima. Socijalna pozadina i okruženje u kojem se stanovnici susreću, navodi na smanjenje razlika u socijalnom statusu i interakciju, što je i primarna svrha ovakvih prostora.

Zbog specifičnosti lokacije, a u cilju ublažavanja vrlo jakog osovinskog aspekta T raskrsnice na kojoj je smješten, veoma spretno je uvedeno unutrašnje dvorište u obliku slova V, koje je doslovno usječeno u prostor, a koje omogućava posmatraču da gleda kroz sam objekt i sagleda, kako njega, tako i njegovo okruženje, što samo po sebi navodi prolaznika, a ponajviše i stanovnika, na pomisao da je riječ o objektu koji ne zatvara i dijeli, već pruža vidike i komunicira.

04.jpg - undefined

SAKURA je tek posljednji od projekata u kojim je tim Nerme Linsberger primijenio svoja saznanja i filozofiju o socijalnom stanovanju i arhitekturi koja iz takvih preduslova može proizaći. SAKURA nije jedina koju je svjetska javnost prepoznala kao inovativno i promišljeno rješenje, vrijedno pažnje i nagrada, pa je i njihov objekat M GRUND Social Housing Mühgrund jedan od Architizer finalista, a dobitnik je i AAP nagrade – Američke nagrade za arhitekturu, a 2017.godina je donijela i priznanje LiveWire Award (Birmingham), za Inovaciju u stambenoj arhitekturi.

Lista nagrada i priznanja Nerme Linsberger i njenog tima ne završava ovdje, kako onih koje se već nalaze u njihovom uredu,  tako i onih koje će ih dočekati.

Znati kako se približiti potrebama različitih društvenih slojeva, uz mnogo poštovanja i senzibiliteta za drugačije, je istinski princip rada Nerme Linsberger i njenog tima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije