Amir Beširević najavljuje deseto izdanje Wine Weekend Festivala
Umjetnost vina ili Art of Wine 2014 naziv je desetog izdanja Wine Weekend Festivala koji će se u Sarajevu održati narednog vikenda.
Vino nije samo piće bogova, kako ga neki nazivaju, ili omiljeni napitak koji uz koji će svaka hrana dobiti bolji okus, već i potencijal za razvoj privrede naše zemlje. Upravo zato, predstojeći vinski vikend u SArajevu poseban fokus imat će na proizvodnju hercegovačkih vinara.
O predstojećem događaju koji će se održati 24. i 25. oktobra u Bečkoj kafani hotela Evropa, razgovaramo sa Amirom Beširevićem, vlasnikom kompanije Fina Vina d.o.o., organizatora Wine Weekend Festivala „Art of Wine 2014“
Ovo je 10. po redu Festival, što je za manifestaciju ove vrste zaista uspjeh. Kako je izgledao put Festivala od početka do danas?
Beširević: Desetu godišnjicu obilježavamo sa jednakim entuzijazmom s kojim smo i ušli u ovaj projekat prije deceniju. Živimo u vremenima koja se brzo mijenjaju i svaki Festival, od početka do danas, je bio zasebna cjelina, posebna priča. U organizacijskom smislu, onog trenutka kada se završi jedan, već sljedećeg jutra počinje priprema za drugi Festival. Godinama smo prikupljali iskustva, upoznavali nove ljude koji su doprinosili kvaliteti, obogaćivali nas svojom kreativnošću. Jedno je sigurno: univerzalni recept uspješnosti su kreativnost i ljubav prema onome što radite, vjera da gradite projekat vrijedan pažnje. Kako je iz godine u godinu rastao broj zainteresovanih izlagača, bilo nam je potpuno jasno da smo ispravno postavili stvari. U regiji su nas prepoznali kao jedno od važnijih događanja na ovim prostorima, sudeći po broju izlagača i prostora sa kojih dolaze, ali i najavljenih posjetitelja.
Koliko će se ovogodišnji Festival razlikovati od prošlih?
Beširević: Ove godine ćemo, uz izložbeni i tematski dio, imati radionice koje će se održati za vrijeme trajanja festivala. Neke od tema koje će se obraditi su novi trendovi u vinskom svijetu, pravilno serviranje vina, te osnove degustiranja vina. Pored promocije i degustacije vrhunskih vina 40 proizvođača, u poslijepodnevnim terminima održat će se savremeno koncipirane eno – gastro edukacije za sve zainteresovane posjetitelje. Izlagači će predstaviti i educirati prisutne o novim tehnologijama u proizvodnji i kulturi vina, te vinskoj tradiciji. Poseban segment Festivala bit će upoznavanje posjetitelja sa vještinom kombinovanja vina i hrane, za šta će biti zaduženi neki od najpoznatijih i najboljih Chefova regiona. Uvod u otvaranje Festivala, svojevrsni sneak preview onoga što će se događati, će biti i ekskluzivna Slow Food večera u restoranu 4 sobe gospođe Safije, za koju već postoji veliki interes.
Koji su ciljevi ovakve manifestacije?
Beširević:Na prvom mjestu potenciramo prezentaciju autohtonih bosanskohercegovačkih vina. Imamo izvanredna vina, koja bez problema mogu stati uz bok evropskim proizvodima sa puno dužom tradicijom. U 10 godina, koliko organizujemo Wine Weekend, svjedočili smo rastu i razvoju naših vinarija. Na primjer, o najbržem rastu na bh. vinskom tržištu, o vinariji Gentille, na jednoj od radionica govorit će Igor Bulić. Poboljšane su tehnologije u proizvodnji vina i sve je više entuzijasta na ovom tržištu koji posvećuju pažnju finim estetskim nijansama, poput ručno rađenih etiketa na bocama i drvenih kutija, i to se u konačnici odlično vidi i prepoznaje. Smatram da je izuzetno važno tim ljudima pružiti prostor na kojem će prezentirati rezultate svog rada, upoznati ljubitelje vina sa činjenicom da u Bosni i Hercegovini postoji sjajna vinska karta koju ne smiju zaobići. U svijetu mnoge zemlje svoju turističku ponudu baziraju upravo na vrhunskim vinima i ne vidim ni jedan razlog, a posebno u kvaliteti, zbog koje se ne bismo na tu mapu mogli upisati i mi.
S kojim izazovima se, kao organizator, susrećete?
Beširević: Uvijek aktuelno pitanje je uključivanja partnera u projektu. Svjesni smo od početka da je ovo što radimo namijenjeno užoj populaciji koja istinski uživa u degustaciji vina i hrane koja odgovara finom vinskom spektru. Takvih je, sudeći po više od 500 izlagača, 500 akreditovanih lokalnih i stranih medija, te nekoliko desetina hiljada ljubitelja vina koji szu posjetili su ovaj Festival od njegovog osnivanja, dosta u Bosni i Hercegovini. Srećom i trudom, mi smo uspjeli izgraditi imidž prestižnog događaja i naši partneri dolaze iz svih privrednih sfera: od institucija do medija. Ove godine se uključio i restoran 4 sobe gospođe Safije, čije nam je iskustvo u organizaciji usko specijaliziranih događanja ove vrste, ali i neupitna dobra volja u promociji umjetnosti gastronomije i enologije u Bosni i Hercegovini, dragocjena.
Kada i gdje će se održati Wine Weekend Festival?
Beširević: Prvo zvanično događanje će biti već spomenuta eksluzivna Slow Food večera, koja se održava 23. oktobra. Wine Weekend „Art of Wine 2014“ će se dešavati 24. i 25. oktobra 2014. godine i domaćin mu je Bečka kafana kultnog sarajevskog hotela Europe, od 16 do 22 sata. Naravno, svi su dobrodošli.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.