Ambasador Halilović: Velike šanse za BiH u Indoneziji

Radiosarajevo.ba
Ambasador Halilović: Velike šanse za BiH u Indoneziji
Foto: Privatni album / Mehmed Halilović u Indoneziji

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine Indoneziji, Mehmed Halilović, predao je akreditivna pisma predsjedniku te zemlje Jokou Vidodou, na svečanoj ceremoniji održanoj danas u Džakarti.

Piše: F. V.

Nakon ceremonije, na kojoj je intonirana himna naše domovine, te predaje akreditivnih pisama, ambasador Halilović je u srdačnom razgovoru koji je održan u u Palati nezavisnosti, prenio pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Također, Halilović, koji je donedavno bio ambasador BiH u Kuvajtu, izrazio je zadovoljstvo kvalitetom odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Indonezije, kao i zahvalnost na podršci i pomoći prijateljske Indonezije. Tokom razgovora ambasador naše zemlje je naglasio mogućnosti unaprijeđenja i proširenja ekonomske saradnje dvije zemlje i informisao predsjednika Vidodoa o pomacima i napretku Bosne i Hercegovine na putu evro-atlantskih integracija.

Predsjednik Joko Vidodo je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uputio najbolje želje i zahvalnost, te iskazao uvjerenje da će napori Bosne i Hercegovine na putu euroatlantskih integracija biti uspješan. Na kraju razgovora, predsjednik Vidodo je zaželio ambasadoru Haliloviću uspjeh u daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dviju država.

U izjavi za Radiosarajevo.ba ambasador Halilović je naglasio da će, pored obavljanja stanadardnih funkcija diplomatske misije, Ambasada BiH u Republici Indoneziji u narednom periodu intenzivno raditi i na poboljšanju bilateralne saradnje sa zemljom domaćinom u oblasima u kojima postoje otvorene mogućnosti i već izražena potreba, odnosno spremnost državnih institucija Republike Indonezije i BiH.

To su: ekonomska i trgovinska saradnja, saradnja u oblasti sigirnosti i odbrane, parlamentarna saradnja, naučno-tehnološka i obrazovna saradnja, te kulturno-sportska saradnja.

„Postoji mogućnost angažiranja renomiranih građevinskih kompanija iz BiH koje posjeduju stručne i materijalne resurse za preuzimanje i realizaciju velikih građevinskih projekata u Indoneziji. Zvaničnici Republike Indonezije izražavaju potrebu za realizacijom projekata izgradnje termoenergetskih kapaciteta, gdje bi bio poželjan angažman bh. kompanija“, istakao je Halilović.

Na svečanoj ceremoniji ambasadora Halilovića pratila je supruga Asmira Merdanović-Halilović, koja se družila sa prvom damom Republike Indonezije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije