Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba
Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva
FOTO: Radiosarajevo.ba / Alexander Langer

Nakon navršenih 25 godina njegove od smrti, u julu 2020, Ambasada Italije u Sarajevu ima čast informirati da je Alexander Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva zbog promoviranja mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Najvažnije priznanje prijestolnice Bosne i Hercegovine, dodijelilo je Gradsko vijeće, u osvit Dana Grada Sarajeva koji se obilježava 6. aprila svake godine, kada se i službeno uručuju priznanja Grada.

Titula počasnog građanina je dodijeljena kao priznanje za izuzetno zalaganje Alexandera Langera za mir u bivšoj Jugoslaviji i naročito za odbranu grada Sarajeva tokom rata 1992-1995.

Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Alexander Langer je bio najangažiranija europska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile.

Kao prvorazredni eksponent dijaloga u svojoj Regiji Alto Adige/Sud Tirolo, i u cijeloj Evropi, dao je fundamentalan doprinos pitanju inkluzije i stvaranju društva, u kome različitost predstavlja bogatstvo, a ne barijeru.

U dogovoru s Ambasadom Italije, kandidaturu Alexa Langera je predložio jedan drugi zagovornik mira, veoma poznat u Italiji, general Jovan Divjak, osnivač Udruženja "Obrazovanje gradi BiH“ - za stipendiranje mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kojim predsjedava više od 20 godina.

Odluka Grada Sarajeva je stigla u sedmici u kojoj bi Alexander Langer navršio 75 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije