Alban Ukaj u exteritorijalnoj zoni

Radiosarajevo.ba
Alban Ukaj u exteritorijalnoj zoni

Foto: Andrej Đerković

U sklopu izložbe Objektiv No 1. koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH, objavljena je i fotografija glumca Albana Ukaja, autora Andreja Đerkovića, a obojicu smo pitali kako je nastala

Đerković:
"Prateći koncept skupne izložbe ”ObjektivNo 1” imao sam želju uraditi fotografski portret sarajevskog glumca Albana Ukaja u pograničnoj zoni Međunarodnog Aerodroma Sarajevo. Alban na žalost još uvijek nema BH državljanstvo, iako je sa druge strane, već dugi niz godina, stanovnik i aktivni sudionik kulturne i društvene scene grada Sarajeva, nagrađen kao najbolji mladi glumac na Festivalu BH drame u Zenici i dobitnik nagrade “Mirna Filipan” za najboljeg mladog glumca u 2007. godini.

Fotografišući Albana pored pokretne trake za prtljag kao alegorije (sukladno međunarodnim propisima o prebivalištu i kretanju) njegovog konstantnog/obveznog ulaženja i izlaženja u i iz grada u kojem živi, (inter/eks)teritorijalna zona Međunarodnog Aerodroma Sarajevo, se na kraju može čitati kao jedini teritorij kojem on pripada"

Ukaj:
Gluman Alban Ukaj rođen je u Prištini 1980, studirao je najrpije na univerzitetu u svom rodnom gradu, u klasi Faruka Begolija, te diplomirao na sarajevskoj ASU u klasi Aleksandra Jevđevića. Sjajne uloge u teatru i nezaboravne role u filmovima Lornina Ćutnja, Čuvari noći ili najnovijem Na putu, razlog su da ovog mladog glumca doživljavamo kao sugrađanina.

"Ovog mjeseca su se navršile dvije godine otkako sam predao dokumentaciju za prijem u državljanstvo u nadležno Ministarstvo civilnih poslova, koje je to trebalo proslijediti Vijeću ministara. Vijeće je taj predmet trebalo staviti na dnevni red, ali već dvije godine se to još nije desilo. Ja ne znam zbog čega ili zbog koga je to i ne bih htio ulaziti u razloge. Ne mogu da vjerujem, da su političari indiferentni prema nama.

Jednom sam to već javno rekao, i ponovit ću: ako Vijeće ministara misli da Alban Ukaj i onih nekoliko umjetnika i sportaša nisu potrebni Bosni i Hercegovini, onda mi zaista ne trebaju dati državljanstvo, ja ću se snaći.

Ja sam imao potrebu dati svij zahtjev jer sam i emotivno i profesionalno vezani za ovaj grad. Već devet godina sam ovdje, mene mediji u Bosni i Hercegovini predstavljaju kao sarajevskog glumca, gkad odem na neki međunarodni festival svi misle da sam Bosanac. Obvdje sam zaposlen, ovdje sam gradio karijeru, namjeravam ovdje ostati, a šta je njihov prioritet - ja to ne znam.

Znam samo da je to šteta, jer sam siguran da će u budućnosti doći neko ko je mlađi i puno talentovaniji od mene, a desit će mu se isto. Svakog dana se iz državljanstva BiH ispiše 10 ljudi, a oni nama, koji nismo ni kriminalci, ni teroristi, već umjetnici i sportaši ne daju da postanemo državljani vaše zemlje."

Pitali smo Albana Ukaja šta u praktičnom smislu za njega predstavlja državljanstvo – na šta nam je rekao da, kao strani državljanin u BiH plaća duple poreze u odnosu na svoje kolege. Iako mi je cijela porodica u Prištini – roditelji, brat, rođaci, prijatelji..., Sarajevo osjeća kao svoj dom, rekao nam je glumac na kraju razgovora.

Izložba:
Fotografija pod nazivom Denizen (29 x 30 cm, fotografija, print), realizirana je 2009, ljubanošću Jedinice Granične Policije Aerodroma Sarajevo i Međunarodnog Aerodroma Sarajevo. Izložena je u sklopu zajedničke foto izložbe Objektiv No.1.

Na izložbi, koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH predstavljeni su radovi petnaestak fotografa, uključujući Milomira Kovačevića Strašnog, Almina Zrnu, Amera Kapetanovića…

Vezano:
Hoće li sportisti i glumci dobiti bh državljanstvo

Umjetnička galerija BiH: Izložba "Objektiv? 1"
Izložba fotografija Dženata Drekovića

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije