U 90. godini / Preminuo akademik Ivan Štraus, čuveni sarajevski arhitekta

25. 08. 2018. u 16:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Akademik Ivan Štraus, čuveni sarajevski arhitekt, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva preminuo je u 90. godini.

Njegova arhitektonska remek djela i neiscrpna kreativnost, oblikovali su jednu graditeljsku epohu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ivan Štraus, arhitekta, Bosanac

Akademik Štraus je gradu podario neimarske bisere od kojih su neki, poput hotela Holiday Inn ili UNITIC-a postali simboli grada na Miljacki.

Bio je jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka. Radio je na projektu obnove Olimpijskog muzeja.

Rođen u Srbiji, odrastao u Banjoj Luci, Ivan Štraus je započeo arhitektonske studije u Zagrebu 1947. godine, a diplomirao je 1958. godine na Tehničkom fakultetu u Sarajevu.

Već od 1952. godine počeo se baviti arhitektnoskom djelatnošću učestvujući u arhitektonskim takmičenjima. Od tada je osvojio oko 30 vodećih nagrada za arhitekturu a pobjedio je na mnogim državnim i međunarodnim takmičenjima. 

Među projektima koje je radio važno je spomenuti i zgradu Elektroprivrede u Sarajevu, Muzej Vojnog Vazduhoplovstva u Beogradu, Press centar na Bjelašnici koji je u potpunosti srušen tokom rata, džamiju u Oranu, župnu crkvu u Zoviku pored Brčkog te crkve u Dubravama, petrićevcu i na Dobrinji u Sarajevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA