Ajša Mujačić: Nova mala filmska zvijezda

Radiosarajevo.ba
Ajša Mujačić: Nova mala filmska zvijezda
/ Privatni album, radiosarajevo.ba

Završeno je snimanje filma Venuto al mondo reditelja Sergia Castellitta u kojem glavnu ulogu igra Penelope Cruz. U filmu, koji je jednim dijelom sniman u Sarajevu, glumi i značajan broj bh.glumaca, među kojima djevojčica Ajša Mujačić, učenica IV -2 razreda O.Š. Skender Kulenović.

Ajša u filmu glumi djevojčicu Sebinu, sestru bosanskog novinara i pjesnika Gojka. Prije nekoliko dana se vratila sa snimanja u Torinu u Italiji, i kaže da je u protekla četiri mjeseca, koliko je trajalo snimanje, istinski uživala.

RadioSarajevo: Kako si dobila ulogu u filmu Venuto al mondo?
Ajša: Na treningu ritmičke gimnastike u Klubu Olimpik, gdje treniram, došli su nas slikati i rekli nam da će izabrati nekoga da glumi u talijanskom filmu, djevojčicu gimnastičarku. Bilo nas je jako puno djevojčica svih uzrasta i iz drugih klubova iz Sarajeva. Na castingu na koji smo kasnije pozvane u hotel Holliday Inn, morale smo nešto odglumiti po tekstu koji su nam dali na engleskom jeziku, pjevati, radile smo i naše vježbe iz ritmičke gimnastike. Na casting smo išle moja sestra Esma i ja. Mama je u novinama pročitala da Penelope Cruz glumi glavnu ulogu u filmu koji će se snimati u Sarajevu i mislili smo da nemamo sanse da nas izaberu jer su nam rekli da traže djevojčicu koja će glumiti glavnu glumicu kad je bila mala. Mama mi je pokazala Penelope na slici na internetu i vidjela sam da nimalo ne ličimo. Međutim, nakon nekih mjesec dana pozvali su mamu na telefon i rekli da sam dobila ulogu i da dođemo potpisati ugovor.

RadioSarajevo: Jesi li imala strah od kamera i nepoznatih ljudi?
Ajša:
Jesam. Nikada nisam glumila, nastupala sam na Televiziji, ali to je bila gimnastika i kad je ritmička gimnastika u pitanju nije me strah. O snimanju filma nisam znala ništa. Jako volim gledati filmove, volim TV, svi me u kući već izazivaju da gledam sve na TV-u, čak i Dnevnik. Moja prva scena je bila vezana za gimnastiku, radila sam ono što volim i što super znam, pa sam razbila tremu. Puno su mi pomagali i drugi glumci. Prva scena je bila sa Penelope, ona me učila i govorila šta da radim, ako se moram smijati škakljala bi me. Teta Sanja Vejnović me učila kako da brzo naučim tekst, šta da radim da ne gledam u kameru. A Sergio je uvijek govorio "Bellisima!" i hvalio me, pa me nije bilo strah. Mama je bila uvijek pored mene, iza kamera, pa sam bila sigurna. Na setu je jako puno ljudi, nisam znala koliko ljudi stoji iza kamere dok glumci snimaju. Talijani su jako veseli, svi su htjeli pričati sa mnom, govorili su mi gdje moramo otići i šta vidjeti u Torinu, svi su imali strpljenja za sva moja pitanja. Neki su se trudili da nauče kako se na bosanskom kaže hvala, dobar dan i slično. Bili su u Sarajevu i stalno su pričali kako im nedostaje Sarajevo.

RadioSarajevo: Šta te je činilo posebno sretnom  na snimanju?
Ajša:
Bilo je super družiti se s drugim glumcima, svi su bili super prema meni, svi su me pazili, jer sam bila najmlađa. Imali smo odlične pizze na setu, raznih okusa, stalno sam ih jela.

RadioSarajevo: U kojim gradovima i državama si snimala?
Ajša:
Na Korčuli i u Torinu.

RadioSarajevo: Kako izgleda jedan dan glumice?
Ajša:
Naveče dobijemo papir na kojem piše kada će vozač doći u hotel po nas, kad moramo biti na šminkanju ili da nam prave frizuru, kad se oblačimo i kad moramo biti na setu. Tako zovu mjesto gdje snimamo. Kad počne snimanje, nikad ne završi brzo. Jedna scena se ponavlja i po 5, 6, 10 puta. Onda imamo pauzu za ručak, malo odmora i opet popodne snimanje. Naveče kad se vratimo u hotel mama je umorna, a ja sam jedva čekala da idemo u grad u šetnju. Morala sam i učiti, vježbati matematiku, pisati lektiru, jer sam propustila 2 sedmice u školi. Moja učiteljica Vesna iz O.Š. Skender Kulenović je najbolja učiteljica. Imala je razumjevanja za moj izostanak, zajedno sa direktoricom škole, ali sve sam morala nadoknaditi. Poslije snimanja, naveče sam učila i čim sam se vratila dočekao me test iz matematike, ali dobila sam 5.

RadioSarajevo:  Ko ti se posebno svidio od glumačke ekipe?
Ajša:
Teta Sanja Vejnović, jer mi je pričala o Larinom izboru i davala mi super savjete o glumi. Stalno smo se družile. Dedo (tako je želio da ga zovem) Jovo Divjak, jer me uvijek nasmijavao dok smo snimali, nikad mi nije bilo dosadno kad je on bio na snimanju. Moamer Kasumović je takođe bio par dana s nama i jako je zanimljiv i pažljiv. Teta Mira Furlan mi je pričala o filmovima koje je snimala u Americi. Moj brat u filmu Adnan Hasković je takođe super glumac.

RadioSarajevo: Kako ti se dopada uloga koju igras u filmu?
Ajša:
Uloga mi se jako sviđa jer sam ja u filmu vesela djevojčica, Sebina, koja jako voli gimnastiku, igru. Uživala sam u glumi cijelo vrijeme, sve je bilo jako zabavno. Margaret Mazzantini mi je na kraju snimanja rekla da žele da budem još više u filmu i ostali smo još jednu sedmicu u Torinu, pa sam glumila u raznim scenama u koje sam naknadno ubačena. Svakom djetetu bi to bilo zanimljivo, iako sam ponekad bila cijeli dan na setu, meni nikad nije bilo dosadno i nikad nisam bila umorna.

RadioSarajevo: Privilegije koje glumci u filmovima A produkcije imaju su i luksuzni apartmani, automobili, vlastiti vozač itd. Jesi li i ti imala tretman kao stariji glumci?
Ajša: Imala sam svoju prikolicu, gdje sam se mogla odmarati, ali bila je 3 puta manja od Penelopine. Imala sam svoju asistenticu Elisu, koja je super i već mi nedostaje. Ona je pazila da imam sve što poželim, za jesti, piti, odmarati se. Jako sam se lijepo družila i sa Cristinom koja me oblačila i presvlačila, mada mi se odjeća nije uvijek sviđala, jer sam glumila u ratnom vremenu. Svi su pazili na mene, svi su me mazili, imala sam herpes na usni i odmah su zvali doktora da me pregleda. Osjećala sam se kao prava poznata glumica. U hotelu sam bila sa ostalim glumcima, osim Penelope, svi su bili u istom hotelu. Sa mnom su u Torinu bili i roditelji i brat i sestra, tako da smo puno zajedno obilazili grad, muzeje, bili smo na stadionu Juventusa, Muzeju automobila, na klizanju, vidjeli neke velike mostove na rijeci Po, uživali smo svi zajedno.

RadioSarajevo: Kako opisuješ Penelope Cruz?
Ajša:
Skoro sve scene snimala sam sa Penelope. Ona je super glumica, zna kako plakati u filmu bez šminke. Jako je zabavna, stalno me mazila, pokazivala mi je slike svog sina Leonarda, za kojeg kaže da je najslađa beba na svijetu. U pauzi smo joj pokušavali pričati viceve o Muji i Fati na engleskom.

Ona je bila balerina, bavila se plesom i sviđalo joj se što treniram ritmičku gimnastiku, a napisala mi je da sam u filmu bila odlična glumica i da se nada da ćemo se opet vidjeti. Jako voli djecu, u jednoj sceni je bilo još puno djece, čim bi prestali snimati, dok bi se namještale kamere za drugo snimanje ona bi se igrala s nama. Stalno se smije, priča sa svima.

 

RadioSarajevo: Pored snimanja stižeš i na takmičenja?
Ajša:
Ja treniram ritmičku gimnastiku tri i po godine u klubu Olimpik i to je moja prva ljubav. Zbog gimnastike sam dobila i ulogu u filmu. Treniram svaki dan, a vikendom i dva puta dnevno. Sa prijateljicama iz kluba, pod vodstvom trenerice Hidajete Glavinić, idemo na mnoga međunarodna takmičenja. Imam oko 20 medalja sa raznih međunarodnih turnira. Propustila sam neke turnire zbog snimanja filma, ali prije odlaska u Torino bila sam na turniru u Osijeku i osvojila zlato, a nedavno sam sa se vratila iz Novog Sada i osvojila zlato u grupnoj vježbi. Sretna sam jer sam se bojala da sam propustila mnogo treninga i turnira i da ce trebati više da budem dobra. Ritmička gimnastika je prelijep sport, treniram puno, ali meni to nije teško, jer je to super druženje, putovanja, medalje. Bude nekada i teško, ali imamo odličnu ekipu i super trenericu i jedva čekamo novi trening a naročito zajedničko putovanje i takmičenje.

Premijera filma “Venuto al mondo” očekuje se u oktobru 2012. godine. U foto-galeriji pogledajte fotografije koje je Ajšina mama snimila za vrijeme snimanja filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije