Ajdin Bašić: Ljubljana nagradila Sarajliju

Radiosarajevo.ba
Ajdin Bašić: Ljubljana nagradila Sarajliju

Piše: Iva A. Boras iz Ljubljane za radiosarajevo.ba

Ajdin Bašić (1978), Sarajlija koji se u Ljubljanu preselio zbog ljubavi – prije nekoliko je dana dobio je nagradu za vizualnu kreativnost - Trend. Nagrađen je za dizajn kataloga, publikacija i tiskovina za različite slovenske kulturne institucije. Žiri je nagradu obrazložio između ostalog i riječima: Ajdin Bašić je glasnik generacije, koja razumije i uspješno koristi konvergentni princip grafičkog dizajna u digitalnom dobu. Pri tome ostaje usidren u načelima grafičke tradicije, što mu omogučava da bude jednako suveren pri akademskim kao i pri alternativnim projektima.

RadioSarajevo: Koji su projekti uvjerili žiri da vam dodijeli ovu nagradu?
Bašić: Radi se o radovima za više naručioca na području kulture i obrazovanja koje sam izveo u zadnje dvije-tri godine. To su uglavnom katalozi i manje tiskovine za Galeriju Škuc, Centar i galeriju P74 i Narodni muzej Slovenije. Zatim, za nove knjižne i kataloške zbirke za ljubljansku Gradsku galeriju, Kulturni centar Tobačna 001 i Odjel za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Trendove nagrade dijele se već 11 godina, a po mišljenju struke – najrelevantnije su nagrade u Sloveniji. Ustanoviteljica ovih nagrada, Jožica Brodarič ističe da "stručna komisija zahtjeva – kvalitet, snažan koncept i inovaciju. Budući da se sve te kvalitete ne nalaze svake godine u istim područjima,  nagrade su pokrivaju vrlo široko područje kreativnih industrija. Žiri mora svoje odluke utemeljiti odgovorno i sa autoritetom". U ostalim područjima ove su godine nagrađeni -  Alan Hranitelj (moda), Dekleva – Gregorič  arhitekti (arhitektura), Meta Hočevar (scenografija) i Jasmina Cibic (umjetnost). 

RadioSarajevo: Što je konvergentni princip grafičkog dizajna?
Bašić: Iskreno ne znam. Nisam siguran da se taj termin koristi u takvom smislu. Konvergentno i divergentno razmišljanje se spominju kada se govori o tzv. 'design thinking'. Radi se o metodama razmišljanja koje se koriste u procesu dizajniranja. Tom se metodom od svih mogućih izabere jedno, ono 'pravo', rješenje na zadati problem. Taj termin je doduše bio iskorišten u objašnjenju žirija i mislim da su samo komplikovanim riječima htjeli pohvaliti jednostavno i direktno vizualno rješenje raznovrstnih projektata za koje su mi dali nagradu.

RadioSarajevo: Ostaješ u Sloveniji, je li to još jedan gubitak za Sarajevo?
Bašić: Trenutno nemam planova za povratak u Sarajevo. Ja Sarajevo nisam napustio, nego sam se preselio u Ljubljanu. Ovdje sam već dobrih deset godina. Tu sam stvorio veći dio svoje profesionalne karijere i Ljubljanu danas smatram domom. Na drugi dio pitanja si ne bih dozvolio odgovoriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije