Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja, govori za Radiosarajevo.ba (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja, govori za Radiosarajevo.ba (VIDEO)

Za nju kažu da bi mogla biti buduća premijerka Švedske! 

Aida Hadžialić u skandinavsku je zemlju došla kao izbjeglica iz ratom zahvaćene Foče, kao petogodišnja djevojčica, 

U ekskluzivnom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba kaže kako joj je Švedska dala jednake mogućnosti kao i svoj drugoj djeci u toj zemlji - besplatno školovanje od prvih slova do univerzitetske diplome, jednake mogućnosti zaposlenja i stvaranja profesionalne karijere. 

Ova izuzetna žena danas je najmlađa ministrica a ujedno i prva muslimanka u historiji vlade Švedske. Članica je švedskih Socijaldemokrata, na fakultetu je postigla vrhunske rezultate, a odmah nakon diplomiranja bila je izabrana za zamjenicu gradonačelnika grada Halmstada. 

Njene su poruke jasne: Obrazovanje je temeljni stub društva, garant ekonomskog razvoja i prosperiteta države. Cjeloživotno učenje je koncept kojim je moguće prevazići nezaposlenost i kojim se svakom građaninu pruža ekonomska sigurnost. 

Poslušajte kratku verziju intervjua koji smo snimili neposredno po dolasku ministrice Hadžialić u službenu posjetu Sarajevu: 

Integralnu verziju intervjua slušajte na Radiju Sarajevo i čitajte na portalu Radiosarajevo.ba u ponedjeljak, 7. marta. 

Pripremili: Vesna Andree Zaimović i Faruk Zametica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije