Adnan Mrkva: Hokej je eminentno urban sport

Radiosarajevo.ba
Adnan Mrkva: Hokej je eminentno urban sport

Adnan Mrkva, stoji drugi slijeva (foto: radiosarajevo.ba)


U subotu, s početkom u 18.30 igra se druga utakmica play off- a između Lisica (Centar) i Vukova (Stari grad). U slučaju pobjede Vukovi postaju prvaci Bosanskohercegovačke hokejaške lige, prve u istoriji naše zemlje. Tim povodom napravili smo razgovor sa kapitenom Vukova, Adnanom Mrkvom.

RadioSarajevo: U slučaju pobjede, Vukovi večeras postaju prvi put u istoriji hokeja na ledu u BiH prvaci, ove godine, uspostavljene hokejaške lige. Koliko vam to znači?
Mrkva: Da. Bilo bi lijepo da Vukovi noćas uđu u istoriju kao prvi pobjednici BHL-a Ako se to ne dogodi noćas, već sutra imamo šansu za popravni ispit.

RadioSarajevo: Kako je došlo do realizacije projekta BHL? I u bolja vremena prije dvadeset godina u BiH je egzistirao samo jedan klub (HKBosna).
Mrkva: Analizom postojećeg stanja u sportovima na ledu (umjetničko, brzo klizanje i hokej), grupa entuzijasta na čelu sa Savezom hokeja na ledu BiH odlučila na pokretanje lige kao jedine mogućnosti za razvoj hokeja u BiH. Odlazak na turnire u Ljubljanu, Beograd, Suboticu… nije dovoljan za podizanje nivoa, odnosno kvaliteta igre. BHL je u prvoj godini polučila ogroman uspjeh. Sve više gledalaca je na utakmicama i prema njihovim komentarima igra se odličan hokej za naše uslove. Sve je više medija, čak i regionalnih koji prate BHL.

RadioSarajevo: Prošle sedmice su Vukovi izgubili u finalu Kupa BiH od večerašnjeg protivnika u play offu BHL.
Mrkva: Nažalost, nama je bio potreban neriješen rezultat i došlo je do malog opuštanja. Lisice su povele sa 2:0 i sve što smo uspjeli jeste postići počasni gol. Inače Kup se igra u čast Jaroslava Jandoureka, čovjeka koji je nesumnjivo dao ogroman doprinos razvoju hokeja u Sarajevu. Bio je trener HK Bosna, uveo je u Prvu jugoslovensku ligu. Bilo je to vrijeme kada se u Zetri tražila ulaznica više, kada je HK Bosna igrala sa Olimpijom, Jesenicama, Medvešćakom, Crvenom zvezdom, Partizanom….

RadioSarajevo: U medijima često napominjete da nemate adekvatne uslove za rad…
Mrkva: Da. Postaje frustrirajuće da Srajevo kao zimski olimpijski grad ne pridaje dovoljnu pažnju razvoju sportova na ledu… Nama je potreban led osam mjeseci godišnje i sportovi na ledu će imati šansu za kvalitetan razvoj. Savez hokeja na ledu je uz ogromne napore osigurao opremu (ogradu za led, rolbu – mašina za ravnanje i održavanje ledene površine, chiller - hladnjak za pravljenje leda), organizovao dolazak stručnjaka iz Finske, koji su provjerili instalacije na ledu u Ledenoj dvorani Skenderija. Chiler se nalazi na carini i čekamo zeleno svjetlo za ulazak u dvoranu.

RadioSarajevo: Za to vrijeme u Zagrebu vlada euforija oko hokeja…
Mrkva: Hokej je eminentno urban sport. Ono što se danas dešava u Zagrebu slično je bilo u Sarajevu prije 25 godina. Mi želimo hokej kao sport postaviti na razinu koja mu objektivno pripada

RadioSarajevo: Prognoza današnje utakmice
Mrkva: Pobjeda Vukova!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije