Adela Jušić dobitnica Henkel nagrade za umjetnost

Radiosarajevo.ba
Adela Jušić dobitnica Henkel nagrade za umjetnost

Međunarodni žiri odabrao je portfolio sarajevske umjetnice Adele Jušić kao najbolji, te nagradio je ovogodišnjom nagradom Henkel za mlade umjetnike/ce iz Srednje i Jugoistočne Evrope.

Henkel Young Artists Prize CEE 2011. podrazumijeva tromjesečni studijski boravak u Beču u sklopu Rezidencijalnog programa KulturKontakt Austria, te novčanu nagradu.

Adela Jušić je za radiosarajevo.ba potvrdila da joj je danas saopćena vijest da je upravo ona laureatkinja između ranije odabranih finalista.

Međunarodni žiri činili su Karola Kraus (direktorica bečkog MUMOK-a), Zdenka Badovinac (direktorica Moderne galerije u Ljubljani) te Lukasz Ronduda (Kurator muzeja moderne umjetnosti u Varšavi). 

Henkel svake godine dodjeljuje tri nagrade. Henkel Art Award usmjerena je na iznimne i inovativne umjetničke radove koje su prijavili umjetnici s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija. Među ovogodišnje finaliste plasirao se Igor Bošnjak, ali nije uspio proći među pet nominiranih. Godina 2009. ovu je nagradu dobio Banjalučanin Mladen Miljanović.

Pored ove, dodjeljuje se još i nagrada najboljem mladom umjetniku iz Austrije, kao i već pomenuta Henkel Art.Award. za mlade umjetnike/ce iz Srednje i Istočne Europe u iznosu od 2.000 eura, koju je ove godine dobila Adela Jušić. 

Adela priprema samostalnu izložbu
Adela Jušić prošle je godine dobila nagradu ZVONO, a u sklopu nje upravo priprema samostalnu izložbu čije se otvaranje očekuje 4. oktobra u galeriji Duplex 20,30.  

Za svoj posljednji zvučni rad  Priče za laku noć, Adela Jušić je u suradnji sa Lanom Čmajčanin sakupila priče iz svakodnevnog života tokom 1395 dana duge opsade Sarajeva. Ovaj rad izložen je na kolektivnoj izložbi koja je 17. septembra otvorena u Centru za umjetnost i arhitekturu u Stockholmu. Naziv izložbe je posuđen je iz video performansa Adele i Lane I Will Never Talk About The War Again/Ja više nikada neću pričati o ratu.

Ja više nikada neću pričati o ratu: Lana Čmajčanin (l) i Adela Jušić (d)

Adela Jušić je sa Lanom Čmajčanin zastupljena i na popisu umjetnika i umjetnica koji izlažu na izložbi Spaceship Yugoslavia - The Suspension of Time, koja je  otvorena 23. septembra u NGBK Neue Gesellschaft für Bildende Kunst u Berlinu.

Adela je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 2007. godine. Svi  zainteresirani njen rad mogu pratiti i putem bloga

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije