23 godine od smrti Rejhana Demirdžića

Radiosarajevo.ba
23 godine od smrti Rejhana Demirdžića

Na današnji dan navršavaju se 23 godine od smrti čuvenog sarajevskog glumca Rejhana Demirdžića.

Jedan od njegovih najpoznatijih angažmana priređen je zajedno sa još jednim velikanom bh. glumišta - Rudijem Alvađom, kada su u saradnji sa Momom Dragičevićem stvorili legendarne Momu i Uzeira. Serijal se emitirao na nekadašnjem Radio Sarajevu u nedjeljnoj humorističkoj emisiji Cik-Cak, a po Momi i Uzeiru stanovnici Sarajeva nazvali su i nebodere-blizance na Marijin Dvoru.

Demirdžić je svoj prvi glumački nastup ostvario sa nepunih 17 godina, u Narodnom pozorištu Sarajevo 1943. godine, u predstavi Mirandolina Karla Goldonija, nakon čega je krenula vrlo uspješna karijera.

Od 1945. do 1955. godine stalni je član pozorišnih ansambala u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu, poslije čega se vraća u Narodno pozorište Sarajevo gdje svojim nastupima i fantastičnom scenskom transformacijom skreće pažnju.

Zajedno sa Jurislavom Korjenićem bio je autor i igrao glavnu ulogu u kultnoj TV seriji Karađoz, nekadašnje Televizije Sarajevo. Igrajući lik Husametin-bega uspostavio je nove temelje i uveo glumačka sredstva koja i danas važe za standard posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

Ostvario je i zapažene uloge u TV serijalima Odbronici, Tale i Porobdžije te filmovima Miris dunja, Mula Mustafa Bašeskija, Derviš i smrt, Simha, Blago u duvaru, Hasanaginica

Ovaj veliki glumac, rođen 1. januara 1922. godine u Sarajevu, poznat je i po tome što je mnogima pomagao i uspješno ih izveo na umjetnički put, a među njima je i Nada Đurevska.

Rejhan Demirdžić preminuo je 22. augusta 1988. godine, a njegov rodni grad mu se samo donekle odužio za umjetničke i ljudske zasluge darujući mu Šestoaprilsku nagradu i jednu ulicu na Dobrinji.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije