In memoriam / "Na dan naše smrti sve je tako mirno" : Sjećanje na genija Adija Lukovca

18. 06. 2021. u 09:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 206

Opisivali su ga kao raskošnog kompozitora, vrsnog tragača za komadima etno naslijeđa, maestralnog "miksera" tradicionalnog zvuka i elektronike. Bio je pionir elektronske scene u našoj zemlji i jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene.

Riječ je o Adiju Lukovcu, legendarnom muzičaru koji nas je prerano napustio, u 36. godini, a poginuo je na današnji dan, prije 15 godina.

Njegova priča je počela 9. septembra 1970. godine u Sarajevu, kada je rođen, a u svom je gradu pohađao i Visoku školu za turizam i ugostiteljstvo, a poslije je bio i student Univerziteta u Sarajevu. Prvo je studirao filozofiju, kasnije ekonomiju koju nikada nije diplomirao. Svoje prve muzičke korake napravio je u grupi Bass Line, prvom bh. eksperimentalnom elektronskom bendu. Grupa je napravila demo kasetu u periodu pred početak rata u BiH, prije nego je prestala sa radom.

Vrijeme poslije rata iskoristio je stvarajući nevjerovatne klasike s Ornamentima. Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojom su i objavili svoja dva albuma, Pomjeranja (1999) i Fluid (2001). Nastupao je na velikom broju prestižnih evropskih festivala, dijeleći scenu sa umjetnicima poput Trikija, Manu Chaoa i grupama Jon Spencer Blues Explosion i Fun-Da-Mental. Autor je muzike za film Dine Mustafića Remake, muzike za mnoge teatarske predstave, a bio je i producent albuma Sredinom Dine Merlina.

Pamtit ćemo ga kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade Davorin.

Ovaj pionir elektronske muzike u BiH bi, vjerovatno, napravio još mnogo toga, da prije tog 18. juna 2006. nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Nesreća se dogodila na dijelu autoputa iz Sarajeva prema Blažuju, oko 19.30 h.

I, zaista je tako. Nemjerljiv je otisak koji je Lukovac ostavio na muzici Bosne i Hercegovine. Nemjerljiva je praznina, nastala njegovim odlaskom.

Na dan naše smrti
sve je tako mirno
nikad ljepšu boju lica
na tebi nisam vidio

Nisam imao snage
da pronađem put
suviše tamno nebo
za nas da budemo tu

Na dan naše smrti
obukao sam novu majicu
pogled visoko, visoko


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)