"Zovem se Crvena" Martina Kočovskog otvara novu sezonu Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
"Zovem se Crvena" Martina Kočovskog otvara novu sezonu Narodnog pozorišta
Martin Kočovski, fiti: slobodnadalmacija.hr

Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će otvorena sredinom septembra premijernom izvedbom velikog koprodukcijskog projekta Zovem se crvena, predstave koju će prema tekstu istaknutog turskog nobelovca Orhana Pamuka na scenu postaviti makedonski reditelj Martin Kočovski.

Radi se o koprodukcijskom projektu umjetnika iz Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije. U njemu će učestvovati tri mlada bh glumca: Aldin Omerović, Adnan Hasković i Vedran Đekić.

Pored Narodnog pozorišta u Sarajevu i Festivala Mess, u produkciju su uključeni Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Mal dramski teatar iz Bitole, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice. U izvedbi predstave učestvovat će umjetnici iz različitih zemalja, među kojima je i scenograf iz Turske Nurullah Tuncer.

Roman Zovem se Crvena priča je o umjetnosti, ljubavi, sreći, životu i smrti, ali na trenutke i rasprava o suštini islamske umjetnosti i poimanja svijeta, kroz sudbinu slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja 16. vijeka.

Rad Martina Kočovskog publika u Sarajevu je upoznala kroz festivale Mess. Njegovi "Bubnjevi u noći" bili su prikazani 2008. godine, a "Druga strana" 2009. godine na ovom festivalu.

....
Direktor Narodnog pozorišta najavio je da će Operna sezona započeti premijerom opere Bal pod maskama Giuseppea Verdija, koja podrazumijeva veliku produkciju i učešće velikog ansambla.

Najavljeno je da će tokom septembra po prvi put biti organiziran Balet fest, kojim će biti obilježena 60. godišnjica Baleta NP Sarajevo, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije