Život i djelo sarajevskog arhitekte Nedžada Kurte

Radiosarajevo.ba
Život i djelo sarajevskog arhitekte Nedžada Kurte
Na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, 20. marta u 13 sati, bit će otvorena izložba "Život i djelo sarajevskog arhitekte Nedžada Kurte".

Organizatori izložbe su Arhitektonski fakultet u Sarajevu i Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima”.

Izložba ostaje otvorena do 30. marta tekuće godine.

Profesor Nedžad Kurto rođen je 1945. godine u Sarajevu, gdje je, poslije završene Klasične gimnazije, studirao i diplomirao na na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1968. god. Ovo obrazovanje je konstantno dopunjavao studijem na Filozofskom fakultetu, post-diplomskim studijem u Holandiji i post-diplomskim studijem u Beogradu. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1988. godine s temom Arhitektura secesije u Sarajevu.

Bio je dekan i profesor na Arhitektonskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te honorarni profesor St. Peter’s College-a na prestižnom Oxford Univerzitetu. Specijalizaciju u oblasti revitalizacije historijskih spomenika i ambijentalnih sredina obavlja u Francuskoj, u organizaciji UNESCO-a, te Danskoj na The Royal Danish Academy of Art.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih se ističu republička nagrada lista ‘Borba’ za najbolju arhitektonsku realizaciju 1976. god, te Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1984.  

U dugogodišnjoj praksi pokazao je poseban interes za projektovanje unutar i zaštitu historijskih ambijenata, te tako radi na projektima revitalizacije ambijentalnih cjelina Sarajeva, Jajca, Cazina, Tuzle, Foče, Mostara.

Autor je brojnih idejnih rješenja  za revitalizaciju objekata kulturno-historijskog značaja za Grad Sarajevo. Svojim entuzijazmom uz druge kolege i profesore dao je odlučujuću podršku inicijativi Ars Aevi, gdje je bio i član upravnog odbora.

Autor i koautor je brojnih djela iz oblasti arhitekture i umjetnosti. Ističu se naslovi Arhitektura Bosne i Hercegovine i razvoj bosanskog sloga, te Sarajevo MCDLXII - MCDLXCII (Sarajevo 1462.-1920). Arhitektura Bosne i Hercegovine: razvoj bosanskog sloga, kao njegovo najznačajnije djelo, izraz je nastojanja da se objasni i definira jedan umjetnički, prvenstveno arhitektonski izraz, tzv. bosanski slog, i da se u tom fragmentu bosanske kulturne historije odredi njegov značaj i mjesto u sasvim izvjesnom kontinutetu civilizacijskog razvoja na prostoru BiH.

Profesor Nedžad Kurto je preminuo 30. septembra 2011. u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije