Žene u zatvorima nisu monstrumi

Radiosarajevo.ba
Žene u zatvorima nisu monstrumi
Prezentacija projekta (Foto: Denis Ruvić, Radiosarajevo.ba)

Danas je u Sarajevu u prostorijama Gradskog vijeća prezentovan projekat „Pod ključem – digitalne priče“, koji je započeo kao dio projekta Košnica, koji su pokrenuli Udruženje KULT i BH Expert (BHXP). Radi se o šest video-priča sa svjedočanstvima žena-zatvorenica u bosanskohercegovačkim zatvorima.

Jedna od autorica projekta Lejla Šarkan je objasnila da su žene, čije su priče digitalizirane „sasvim ozbiljne i normalne žene“, te da predstavljaju dokaz da „je jako tanka linija koja se pređe da se dospije u zatvor“.

„Ja ni u jednom trenutku te žene nisam gledala kao neki monstrumi i nadam se da će poruka ovih priča ženama biti da dobro razmisle prije nego što načine korak koji bi ih mogao odvesti u zatvor“, kazala je ona.

Istakla je da se radi o ženama različitih godišta, imovinskih stanja i društvenih pozadina.
Foto: Denis Ruvić, Radiosarajevo.ba

Također je naglašeno da se radi o ženama koje su mahom bile žrtve, bilo silovanja, bilo da su iskorištavane od strane kriminalnih krugova, te tako, na neki način, postajale žrtva društvenih prilika u Bosni i Hercegovini.

Inače, projekat Košnica se sastoji iz osnovne obuke za djevojke iz 12 odabranih općina, malih projekata, kao i napredne obuke i studijskog putovanja za najaktivnije mlade liderke. Košnica pomaže mladim liderkama i liderima da uspostave državnu mrežu za ravnopravnost spolova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije