Zemaljski muzej i UNSA potpisali ugovor o saradnji

0
Fena
Zemaljski muzej i UNSA potpisali ugovor o saradnji

Vlada Kantona Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu koja je danas ozvaničena Ugovorom koji su potpisali rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i v. d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u obavljanju nastavnog, naučnoistraživačkog, umjetničko-istraživačkog i izdavačkog rada između Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao nastavne i naučnoistraživačke baze Univerziteta potpisan je danas u Zemaljskom muzeju BiH.

Na ovaj način sistemski se rješava dio finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, najstarije muzejske institucije u Bosni i Hercegovini. Ugovorom su regulirani međusobni odnosi ugovornih strana u sljedećim oblastima: naučnoistraživački rad, izdavačka djelatnost, nastava i neciklični vidovi obrazovanja, osoblje (radno-pravni status uposlenika, izbori u zvanja), materijalno tehnički uslovi koji obuhvataju korištenje kapaciteta, te nastavne i naučnoistraživačke opreme i sredstava, kao i finansiranje i institucionalna povezanost.

Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

"Zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo i njenom strateškom opredjeljenju da da doprinos u opstanku jedne od državnih institucija koja je tri decenije živjela od grantova sa neizvjesnom budućnošću, od danas će uposlenici Zemaljskog muzeja BiH imati sigurna sredstva. Ovo je prvi put da Muzej ima ozbiljan poticaj, podršku i stabilan oslonac za rad i razvoj.Pokrenućemo i niz aktivnosti u cilju rješavanja statusa ove institucije na državnom nivou, ali ovaj put radit ćemo to zajedno", kazao je rektor Škrijelj.

Mirsad Sijarić, v. d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, rekao je da je sretan što je dočekao i ovaj dan. Zahvalio je Vladi Kantona Sarajevo, rektoru Univerziteta u Sarajevu i timu koji je radio na ostvarenju "ovog sna".

"Naša je obaveza da sačuvamo, razvijamo i iskoristimo ovu instituciju za dobrobit društva. Čestitam Vladi Kantona Sarajevo što je prepoznala značaj i nadamo se da je kraj neizvjesnosti koju radnici Muzeja osjećaju. Da se više ne pitaju da li će primati ili ne plaću. Očekujemo podršku Univerziteta u kreiranju kadrova koji će preuzeti neke ozbiljne poslove u Muzeju", kazao je Sijarić, te dodao da se nada da će Zemaljski muzej BiH u narednim godinama biti tamo gdje je bio u proteklom stoljeću.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podsjetio je da je Zemaljski muzej BiH prva naučno-istraživačka institucija kod nas, te istakao da je nevjerovatno da smo bili u situaciji u kojoj je najosnovniji status te ustanove bio upitan.

"Kao premijer Vlade insistiram na razvoju naučnoistraživačkog rada što pokazujemo rekordnim iznosima u budžetu i prošle godine, a onda ove godine još veći iznos - četiri miliona KM samo za naučnoistraživačke projekte", naveo je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić, istakla je kako je sretna što su posao priveli kraju.

"Veza između Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja BiH nije od danas, već traje dugo. Zemaljski muzej je iznjedrio Univerzitet u Sarajevu, a fakulteti i pojedinci sa Univerziteta u Sarajevu dali su nemjerljiv doprinos ovoj instituciji. Očekujemo da će ova institucija biti bitan faktor sistema visokog obrazovanja", kazala je ministrica Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije