Zemaljski muzej BiH: Dođite u 'Svijet vodenih i močvarnih staništa' (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej BiH: Dođite u 'Svijet vodenih i močvarnih staništa' (FOTO+VIDEO)

"Jao, mama, vidi ajkule!" odzvanjao je sretni dječiji glas prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, danas na otvaranju fantastične postavke Svijet vodenih i močvarnih staništa, koja je otvorena u 15 sati. 

Zemaljski muzej BiH vas poziva: Družite se s ajkulom, delfinom, sredozemnom medvjedicom, pticama..

Susrele su se danas sve generacije u Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH, te zajedno uplovile u magični svijet vodenih i močvarnih staništa. 

Posjetioci su se osjećali kao ronioci na dnu mora, gdje je stari brod postao stanište riba, ali i opasnih ajkula. Osim brojnog vodenog životinjskog svijeta, sigurno najpopularniji dio postavke je kostur kita, ulješure, za kojeg mnogi posjetitelji vjeruju da je ustvari kostur dinosaura. 

"Kada se nešto voli, to nije teško. Nije manjkalo ni materijala. Nama je jedini problem bio novac, jer svi znamo u kakvoj je situaciji Zemaljski muzej BiH bio posljednjih nekoliko godina. Mi smo s minimalno novca uradili nešto dobro." rekao je Boro Žuža, konzervator koji je zajedno s kolegom Feđom Ćehajićem pripremio divnu izložbu.

Ipak, najveći izazov je bio brod, koji je morao donijeti priču s dna mora.

"Htjeli smo da uradimo nešto zanimljivo za djecu. Umjesto starih sanduka koji su držali kostur kita, iskoristili smo brod. Zamislili smo da to bude brod koji je potonuo. Pa smo mi sad negdje ispod površine vode, na mračnom dnu...", priča Žuža.

Uz pomoć kustosa s Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja, Dražena Kotrošan, kako ističe Žuža, močvarni svijet koji se nalazi oko broda, pomogao je da se cijela priča upotpuni. 

Dođite i zavirite u Svijet vodenih i močvarnih staništa u Zemaljskom muzeju BiH!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije