Zemaljski danas otvara svoja vrata: Daske dole, svi u Muzej!

Radiosarajevo.ba
Zemaljski danas otvara svoja vrata: Daske dole, svi u Muzej!

Simboličnim skidanjem dasaka s vrata, danas će, nakon tri godine ponovo biti otvorena vrata Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić kazao je Feni da je nakon tri godine pravnih i političkih procesa konačno iznađena neka vrsta rješenja finansiranja Zemaljskog muzeja BiH.

„Uz pomoć Vijeća ministara BiH te federalnih i kantonalnih vlada, zaokružili smo prvu finansijsku konstrukciju za ovu godinu, a potpisivanjem memoranduma država će biti obavezna da redovno i stabilno finansira Muzej u 2016. godini“, pojasnio je.

Busuladžić se nada da će takav sistem finansiranja zaživjeti i da će se konačno normalizirati stanje u Zemaljskom muzeju BiH.

Bogatom kulturno-umjetničkom programu će, između ostalih, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i premijer KS-a Elmedin Konaković.

Zemaljski vrata otvara danas u 14 sati, a prethodno, u 13, bit će potpisan Memorandum.

Od 16 sati, Centrotrans će sve koji to žele besplatno prevoziti do Zemaljskog, a ulaz u Muzej danas će, također, biti besplatan.

Šta još reći, osim: svi u Muzej (i to ne samo danas!), sačuvajmo ga i ostavimo vrata otvorena za nove generacije koje dolaze.

Simboličan završetak akcije 'Ja sam Muzej': 3D video mapping projekcija na fasadi Zemaljskog muzeja

Kako će izgledati sutrašnje otvaranje Zemaljskog muzeja: Najprije će ući školarci

Zemaljski muzej ponovno otvara svoja vrata: Dobro nam došao nazad

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije