"Željezne vrane" otvaraju festival Pravo ljudski (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
"Željezne vrane" otvaraju festival Pravo ljudski (VIDEO)
Iz filma Željezne vrane

Evropskom premijerom dugometražne verzije južnokorejskog filma u režiji Bong Nam Parka Željezne vrane, 10. novembra u 19h, u kinu Meeting Point otvorit će se peti Filmski festival o ljudskim pravima, Pravo ljudski. Prvi put takmičarskog karaktera, festival će se održati od 10. do 15. novembra 2010., a prikazat će 51 film iz 27 zemalja, dok će biti održano i šest premijera. Pored programa glavnog festivala, od 12. do 14. novembra će se odvijati i program za mlade Zumiraj prava (Zoom rights), saopćeno je.

Govoreći o glavnoj misiji Festivala, izvršna direktorica Monja Šuta-Hibert objasnila je da je nastao sa željom da kroz društveno-angažiranu umjetnost otvara pitanja i teme od značaja u našem društvu. "Pravo ljudski će ove godine dočekati najviše gostiju i predstaviti najveći broj filmova. To nam govori da raste interes za teme o kojima želimo govoriti", istakla je Šuta-Hibert, te dodala da Pravo ljudski ne nudi niti nameće odgovore. "Nemamo iluziju da ćemo napraviti radikalne promjene. Ali, polazeći od osnovnog prava na slobodan pristup informacijama, na svakom je pojedincu šta će učiniti nakon što su mu te informacije dostupne", zaključila je Šuta-Hibert.

Željezne vrane su snažan film koji govori o ljudima koji uprkos po život opasnim okolnostima u kojima rade nisu izgubili vjeru u život", najavila je Kumjana Novakova kreativna direktorica i selektorica festivalskog programa film koji će otvoriti ovogodišnji festival. "Kratka verzija već je nagrađivana na najjačim svjetskim festivalima dokumentarnog filma i počastvovani smo što smo dobili evropsku premijeru dugometražne verzije i što će i režiser i producent filma Min Chul Kim biti sa nama na projekciji", istakla je Novakova.

Osnovna crta koja povezuje sve filmove je poimanje doma i otvaranje pitanja identiteta, pripadanja i suočavanja sa prošlošću. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

http://www.youtube.com/watch?v=n31OKLSO69k

Vezano:
Počinje peti festival 'Pravo ljudski' (VIDEO)

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije