Zatvorena retrospektivna izložba Nesima Tahirovića

Radiosarajevo.ba
Zatvorena retrospektivna izložba Nesima Tahirovića
Nesim Tahirović

Retrospektivna izložba Daleki putevi bh. umjetnika Nesima Tahirovića, koja je više od dva mjeseca bila postavljena u sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum, svečano je zatvorena. Zbog izuzetno velikog interesa za njegove radove nastale tokom 45 godina rada, organizatori su odlučili postavku ostaviti otvorenom do kraja jula.

Izložba Daleki putevi tokom svoje postavke osim što je redovito privlačila veliki broj poklonika umjetnosti, potakla je i druge umjetnike na stvaranje. Tako je sarajevski sitarist Ivan Vrhunc Čopa, inspirisan djelima Nesima Tahirovića, napisao set kompozicija nazvanih Molitva dvije umjetnosti koje je kroz triptih koncerata predstavio svima koji su tih večeri posjetili galeriju.

Impozantan broj od 600 radova, inspirisao je i režisera Slavišu Mašića na stvaranje TV dokumenta pod nazivom Nesim na nebesim koji će, u okviru serijala Čovjek u nevremenu, biti emitovan najesen u programu BHT1. U ovom dokumentarcu, o Nesimu, kao čovjeku i umjetniku, govorit će Abdulah Sidran, Josip Pejaković, Nedžad Ibrišimović, Zijah Soklović i drugi.

Kompletna postavka izložbe Daleki putovi nakon Sarajeva seli u Tuzlu gdje će početkom oktobra biti postavljena u Međunarodnoj galeriji portreta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije