Zašto sevdah nije narodna muzika?

Radiosarajevo.ba
Zašto sevdah nije narodna muzika?

Zanimljiv novi projekat najavljuju Damir Imamović i Mediacentar. Radi se o predavanju SevdahLab s Damirom Imamovićem na temu "Zašto sevdah nije narodna muzika?"

Događaj će se održati u Utorak, 21. decembra 2010. u 18 sati u sali Mediacentra (Kolodvorska 3)

Damir želi istaći da se sevdah teorijski i praktično treba braniti kao umjetnička forma

Jedan od najpoznatijih bh. umjetnika mlađe generacije govorit će o svojim višegodišnjim istraživanjima sevdaha i saznanjima koja ga navode da sa Mediacentrom Sarajevo pokrene novi program pod nazivom SevdahLab. Ovom prilikom, prvi put će predstaviti i jednu sasvim novu sliku sevdaha kao muzičkog žanra!

Kroz razgovor o tome kakva je sevdah umjetnost, na čemu on počiva te kako se mijenjao i razvijao, Damir želi istaći da se sevdah teorijski i praktično treba braniti kao umjetnička forma! Zbog toga je nužno da se počne kritički razmatrati poguban utjecaj romantizma ne samo na sevdah, nego i na bh. kulturu uopće.

Transformacija sevdaha u umjetničku formu jedini je put njegovog opstanka i zato je ovo predavanje uvod u širi obrazovni program SevdahLab koje će Damir Imamović realizovati u saradnji sa Mediacentrom u 2011. godini, najavljeno je iz Mediacentra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije