Zašto ne gori Vječna vatra?

Radiosarajevo.ba
Zašto ne gori Vječna vatra?
Vječna vatra ne gori (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

Mnogi građani Sarajeva su mogli primjetiti da Vječna vatra, jedan od simbola grada posljednjih dana ne gori. Zadnjih nekoliko godina redovno se dešavaju slični prekidi, čime i naziv Vječna vatra dolazi u pitanje.

Kontaktirali smo Gradsku upravu, i pričali smo sa Denisom Zaimovićem iz Odjela za odnose sa javnošću koji nam je rekao da je Gradska služba za komunalne poslove primjetila ovaj problem. Kako nam je rekao Zaimović, došlo je do oštećenja na plinskoj cijevi. Gradska služba za komunalne poslove je poslala nalog firmi Grizelj, koja je nadležna za održavanje cijevi, da se ovo oštećenje otkloni u što kraćem roku.

Ugašena vječna vatra (foto:Denis Ruvić,radiosarajevo.ba)
Ovaj 'najkraći mogući rok' traje već duže od dvije sedmice. Pitamo se, kako su se slični kvarovi popravljali četrdesetih i pedesetih godina? Da li su tada majstori bili kvalitetniji, ili je pak neke stvari bilo lakše rješavati kada dođe naredba 's vrha'. U Sarajevu je danas isuviše nivoa vlasti (kanton, Grad, općine...) pa se najvjerovatnije depeša o kvaru na instalacijama 'izgubila negdje dublje u sistemu'.

Vječna vatra je postavljena 6. aprila 1946. Godine kada se slavila prva godišnjica oslobađanja Sarajeva od njemačke okupacije. Ovo je spomenik svim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Postavljena 1946. godine (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije