Zašto Buybook ne izlazi na sarajevski sajam knjige?

Radiosarajevo.ba
Zašto Buybook ne izlazi na sarajevski sajam knjige?

Izdavačka kuća Buybook ove godine neće izlagati na Sajmu knjige u Centru Skenderija, kako smo to navikli ranijih godina. Razlozi su mnogobrojni, a u saopćenju koje su uputili javnosti detaljno nas informiraju:

"Poštovani čitaoci i čitateljice, zaista se rijetko desi da jedan od najtiražnijih ili vjerovatno najtiražniji bh. izdavač ne dođe na svoj, nekada najbitniji sajam knjiga i tu pokaže svoju ukupnu godišnju produkciju i novitete koji čitalačkoj publici daju osjećaj da kako-tako držimo korak sa civiliziranim svijetom.

To je nezamislivo isto kako je nezamislivo da na svoje centralne sajmove u Zagrebu i Beogradu ne dođu tamošnji najveći izdavači: Algoritam, Fraktura, Profil, Školska knjiga, itd, ili Laguna, Vulkan, Geopoetika, Službeni glasnik.

Razlozi su mnogobrojni: besmisleno visoka cijena zakupa uređenog ili neuređenog sajamskog prostora koju ne može pokriti ostvaren promet knjiga; ista cijena zakupa domaćim i stranim izdavačima i izlagačima; mukotrpno i iscrpljujuće natezanje s organizatorima u protekle tri godine oko iznuđivanje niže cijene zakupa i besplatnog ulaza u sajam; isti tretman izdavača, izlagača i preprodavača knjiga; 80 posto štandova imaju izložene iste naslove; zakupac sajamskog prostora je svako ko se bavi prodajom knjiga, itd.

Sve je ovo dovoljno dokaza da možemo reći da je centralni sajam knjiga u Sarajevu već odavno svoje ime promijenio u Sarajevski vašar knjiga i da ga mi više ne želimo podržavati upornim učestvovanjem u njemu.

Vjerujemo da će naš izostanak s ovogodišnjeg sajma knjiga biti dovoljna inspiracija da se u što skorije vrijeme stvari u našoj branši dramatično pokrenu i promijene nabolje. Niti jednom ne zaboravljajući na vaše postojanje i stalnu podršku koju nam dajete, birajući i tražeći naslove koje za vas objavljujemo već dvadesetu godinu, preporučujemo vam da posjetite naše knjižare (Sarajevo i Tuzla) u periodu od 21. 4. do 28. 4. kada smo za vas pripremili posebnu manifestaciju – Proljeće u Buybooku.

U tim danima u našim knjižarama u Sarajevu i Tuzli, koje će bit će otvorene do 22 sata, svi Buybookovi naslovi bit će dostupni po značajnim popustima (30–50 posto), a imat ćemo i prigodne popuste i na ostala izdanja koja se mogu naći kod nas u prodaji.

Kao i svake godine proljeće dočekujemo s brojnim novim, dugo očekivanim i odličnim naslovima. Ovaj put izdvajamo sljedeće: Julian Borger Krvnikov trag, Aleksandar Hemon Kako su nastali Ratovi zombija, Milan Kundera Smiješne ljubavi, Salman Rushdie Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam dana, Carl-Johan Ehrlin Zeko koji želi zaspati, Alen Mešković Ukulele jam, Mohamedou ould Slahi Dnevnik iz Guantanama, Edna O'Brien Male crvene stolice, Tvrtko Kulenović Istorija bolesti, drugo prošireno izdanje Oranje mora, Abdulaha Sidrana...

Ovaj period koji se naslanja na Svjetski dan knjige i autorskih prava, ispunit ćemo brojnim promocijama, pa ćemo tako prvu noć Proljeća u Buybooku dočekati s Alenom Meškovićem i njegovom knjigom Ukulele jam. Zatim slijede promocija knjige Gramatika Bosne 2 Muhameda Hamidovića i predstavljanje knjige Putovanje bez Johna Geerta Maka, uz Amera Tikvešu i prevodioca knjige Gorana Sarića (prostorije biblioteke MAK). Proljeće u Buybooku zatvaramo u četvrtak, 28. aprila 2016, jako iščekivanom promocijom knjige Krvnikov trag u prisustvu autora Juliana Borgera, na kojoj će nam se pridružiti i Florence Hartmann.

Želimo vam ugodno provedeno vrijeme s našim knjigama", poručuju iz Buybooka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije