Zana Marjanović: 8.372 imena se ne smije zaboraviti (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Zana Marjanović: 8.372 imena se ne smije zaboraviti (INTERVJU)
 


„8372...“ je otvoreni performans koji će se desiti na dan sjećanja srebreničke žrtve, 10. na 11. juli, 2010. godine na sceni Kamernog teatra u 20 sati. Ovaj ritualni performans o kolektivnom pamćenju je umjetnička inicijativa i autorski projekat glumice Zane Marjanović, ali istovremeno i poziv građanima da odvoje dio svog vremena i pridruže se brojanju zajedno sa izvođačima. Performans traje pet sati, a publika može ući i izaći kada god želi.


Poslušajte intervju sa autoricom Zanom Marjanović:

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/zana.mp3{/audio}

Ovaj performans prvi put je izveden prošle godine sa 18 glumaca, dok ove godine sudjeluje 44 glumca. Glumci, odnosno brojači, podijeljeni u horove (Molitelji, Ekshumatori, Sudije, Profiteri, Majka, Administratori, Preživjeli) evociraju strukturu grčke tragedije koja je na svom izvorištu imala i obrednu funkciju. Obredna ili ritualna funkcija ovog performansa je komemorativna-čin javnog brojanja je odavanje počasti onima kojih više nema, ali i univerzalizacija svake tragedije, onda kada ljudska žrtva postane broj. A, broj je simbol koji predstavlja identitet Čovjeka-Žrtvu genocida, sa imenom i prezimenom, mjestom i datumom rođenja i smrti, Životom koji je okončan ubistvom. Izlistavanjem simbola, odnosno izgovaranjem svakog pojedinačnog broja od 1 do 8732 evocira se uspomena na svaku žrtvu genocida.

„To je kao ritualni obred ili trans i bespotrebno je reći kako je to samo brojanje intenzivno emocionalno iskustvo zbog same teme, pa onda i zbog vremenskog trajanja i koncentracije. Imajući to u vidu, to je prilika za nas kao glumce, da koristimo svoj zanat u svrhu koja je veća od same uloge“, kaže Zana za RadioSarajevo.

Performans prate i vizualni materijali koje je dizajnirao Ivan Hrkaš, koji u drugoj formi ponavaljaju isti postupak kao u performansu-komemoracija (efektom graviranja brojeva) i ogledanje svakog pojedinca u tamnoj pozadini postera.



Pokrovitelji projekta '' 8.372...'' su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Uprava Grada Sarajeva, a performans organiziraju SCCA i PRO.BA. Događaj će biti zabilježen i kamerom i tonskom opremom kako bi se napravila video i audio dokumentacija.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije