Zakoni o zaštiti autorskih prava postoje, ali se ne provode

Radiosarajevo.ba
Zakoni o zaštiti autorskih prava postoje, ali se ne provode
Predstavnici agencija za zaštitu autorskih prava (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Danas je u Sarajevo počeo sastanak regionalnih agencija za zaštitu autroskih prava. Na ovom sastanku će se pričati o zaštiti autorskih pravaprava, poboljšanju regionalne saradnje, odnos društava i državnih institucija. Na sastanku će biti prisutni: Mirza Hajrić (BiH), Matijaš Zupan (Slovenija), Aleksandar Kovačevič (Srbija), Nenad Marčec (Hrvatska) , Božidar Krajičević (Crna Gora).

„U Bosni i Hercegovini postoje zakoni o zaštiti autorskih prava ali se oni ne provode. Jedini pomak smo napravili u domenu koncerata, jer se našom povećanom aktivnošću situacija popravila za 400 posto u odnosu na prošlu godinu“, rekao Mirza Hajrić, predsjednik Sine Qua Nona.

Predstavik Srbijanske agencije Aleksandar Kovačević predsjednik SOKOJ-a, je izjavio da je u Srbiji dobar odaziv na domenu zaštite prava. Najveći problem predstavlja piraterija.

Hrvatska je najsvjetliji primjer zaštite autorskih prava u regionu. „Sve televizijske kuće, radio stanice redovno plaćaju autorska prava dok 80 posto ugostiteljskih objekata uplaćuje korištenje istih“, izjavio je Nenad Marčec, iz HDS-ZAMP-a.

Iz agencije Sine Qua Non, redovno apeluju i ugostiteljskim objektima, radio stanicama, internet medijima da ne krše zakon. Možda i najbolji način zaštite je ubotrijebila Hrvatska u kojoj se pri registrovanju radio stanice mora potpisati ugovor sa agencijom za zaštitu autorskih prava.

Nenad Marčec (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Aleksandar Kovačević (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije